Nem indul baloldali ellenzéki a békéscsabai időközin

2013.10.14. 19:46 Módosítva: 2013.10.14. 20:35

A békéscsabai időközi választáson az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK és a Liberálisok - Magyar Liberális Párt közös jelöltet akart állítani. De Kovács Katalint nem vették nyilvántartásba.

A helyi választási bizottság vasárnap a PM nyilvántartásba vételét utasította el. Gojdárné Balázs Katalin elmondta, a PM a jelölő szervezetkénti nyilvántartási kérelmében nem a törvényi előírások szerint igazolta működését. A PM közjegyző által hitelesített, nem jogerős bírósági működési másolatot csatolt beadványához. A jogszabályok szerint azonban olyan működési igazolás kell, amelyet a választás kiírásának napját követő harminc munkanapon belül - ebben az esetben október 10-éig - állított ki a bíróság.

A törvény szerint ha több szervezet állít egy jelöltet, akkor a választás szempontjából egy szervezetként kell kezelni őket. Ha egyiküknek szabálytalan a beadványa, a közös jelölt kérelmét is el kell utasítani - magyarázta.

A jelöltállítási kérelmek és a jelölő szelvények leadási határideje október 11-én, pénteken 16 órakor járt le. Az öt párt és a közös jelölt pénteken 15 óra 30 perckor egyszerre nyújtotta be jelölési kérelmeit és az ajánlócédulákat a helyi választási irodához.

Az érintettek a Békés megyei területi Választási Irodához fordulnak jogorvoslatért, elutasítás esetén pedig a területileg illetékes bíróság dönthet.

Békéscsabán november 10-én az ötös számú egyéni választókerültben tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Köles István (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt.