Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Fontos pert nyert a TASZ, a tét az adatigénylés

2013.10.15. 20:40

Több mint egymilliárd forintról kell elszámolnia a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, miután a Fővárosi Törvényszék elsőfokon a ParlagfűpollenNO társaságnak adott igazat, akik közérdekű adatigényléssel fordultak a minisztériumhoz – írja a tasz.hu.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ez jó előjel az információs törvény módosításakor létrejött új megtagadási indokok alkalmazásával kapcsolatban.

2009-ben 177 ezer ember ajánlotta fel személyi jövedelemadója második 1 százalékát pollenmentesítésre. 1,2 milliárd forint gyűlt össze így, melynek kétharmadát a kormány átcsoportosította, többek közt tanyafejlesztésre költötte.

A ParlagfűpollenNO társaság a TASZ segítségével 2013 tavaszán fordult közérdekű adatigényléssel a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, még az információszabadság-törvény módosítása előtt.

A módosítás lehetővé tette, hogy az adatkezelők megtagadják egy adatigénylés teljesítését, ha azt átfogónak, tételesnek vagy számlaszintűnek minősítik. Ez jogvédők szerint azzal a veszéllyel jár, hogy bármilyen adatigénylést, ami egy kérdéskört részletesen próbál lefedni, átfogónak minősíthetnek.

A minsztérium taktikusan kivárta a törvénymódosítást, és amint lehetett, az új szabályozásra hivatkozott. Emellett azt hozta fel, hogy az 1,2 milliárdból 650 millióval azért nem tud elszámolni, mert az az állam egy másik zsebébe került, így annak a felhasználását nem látja át.

A TASZ szerint az ügy azt mutatja, hogy a jogszabály valódi következményei a jogalkalmazástól függnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?