Fontos pert nyert a TASZ, a tét az adatigénylés

2013.10.15. 20:40

Több mint egymilliárd forintról kell elszámolnia a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, miután a Fővárosi Törvényszék elsőfokon a ParlagfűpollenNO társaságnak adott igazat, akik közérdekű adatigényléssel fordultak a minisztériumhoz – írja a tasz.hu.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ez jó előjel az információs törvény módosításakor létrejött új megtagadási indokok alkalmazásával kapcsolatban.

2009-ben 177 ezer ember ajánlotta fel személyi jövedelemadója második 1 százalékát pollenmentesítésre. 1,2 milliárd forint gyűlt össze így, melynek kétharmadát a kormány átcsoportosította, többek közt tanyafejlesztésre költötte.

A ParlagfűpollenNO társaság a TASZ segítségével 2013 tavaszán fordult közérdekű adatigényléssel a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, még az információszabadság-törvény módosítása előtt.

A módosítás lehetővé tette, hogy az adatkezelők megtagadják egy adatigénylés teljesítését, ha azt átfogónak, tételesnek vagy számlaszintűnek minősítik. Ez jogvédők szerint azzal a veszéllyel jár, hogy bármilyen adatigénylést, ami egy kérdéskört részletesen próbál lefedni, átfogónak minősíthetnek.

A minsztérium taktikusan kivárta a törvénymódosítást, és amint lehetett, az új szabályozásra hivatkozott. Emellett azt hozta fel, hogy az 1,2 milliárdból 650 millióval azért nem tud elszámolni, mert az az állam egy másik zsebébe került, így annak a felhasználását nem látja át.

A TASZ szerint az ügy azt mutatja, hogy a jogszabály valódi következményei a jogalkalmazástól függnek.