Keszthelyről fordult vissza a Wizz Air gépe

2013.10.18. 21:44 Módosítva: 2013.10.18. 22:09

Péntek este műszaki hiba miatt visszafordult Budapestre a Wizz Air Madrid-Barajasra közlekedő járata. A flightradar24.com élő radarképe alapján az Airbus A320-as repülőgép a felszállás után Keszthely térségéből visszafordult, majd Gödöllő térségében körözött a leszállás előtt, mert a repülőgép súlya meghaladta a legnagyobb leszállósúly mértékét.

A pilóta a légiforgalmi irányítással azt közölte, hogy kommunikációs problémák miatt tér vissza a ferihegyi repülőtérre. Miután elegendő kerozint égettek el, másfél órával a visszafordulás után a gép leszállt Budapesten. A leszállás után az MTI-nek egy utas azt mondta, hogy velük azt közölték: a hajtóművek működését visszajelző rendszer hibásodott meg. A járat emiatt eleve három és fél órával később indult el Budapestről. Arról egyelőre nem tájékoztatták az utasokat, hogy mikor indulnak el Madridba.

Péntek délben egy rövidzárlat miatt rövid ideig korlátozni kellett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a fel- és leszálló repülőgépek forgalmát - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

A hiba az irányítótorony elektromos ellátórendszerének egy részében volt, egy elektromos kábel kiépítésekor rövidzárlat keletkezett. Emiatt 12.05 pertől 12 percre korlátozták a gépek fel- és leszállását, az intézkedés hat légi járművet érintett. A műszaki hibát a szakemberek elhárították, az irányítás újra zökkenőmentessé vált Ferihegyen.

A toronyból a repülőtér légi és földi forgalmát irányítják. A toronyszolgálat fő feladata a fel- és leszálló repülőgépek, a repülőtér közvetlen környezetében közlekedő légi járművek, valamint a repülőtér forgalmi területein működő földi-, és légi járművek irányítása.