Akár két évig is magyar börtönben ülhet az ukrán milliárdos

2013.10.19. 08:13

Testőrökkel érkezett a pénteki kiadatási tárgyalásra tanúként Szerhij Djadecsko bankár, akit a vádak szerint az ukrán oligarcha, Alekszandr Sepeljev akart meggyilkoltatni. A Blikk úgy tudja, testőrei még a bíróságon is egy veszély esetén egyetlen mozdulattal szétnyitható, golyóálló anyagból készült speciális diplomatatáskát tartottak készenlétben.

A Budapesten Interpol-körözés nyomán július 4-én elfogott Sepeljevet és feleségét pénteken bilincsben hozták a budapesti tárgyalásra, miután az ukrán állam sikkasztással és gyilkosságokkal vádolja a férjet. Az ukrán vádak szerint négy ember halálát rendelte meg Sepeljev, a négy célpontból csak egy, Szerhij Djadecsko élte túl a merényletet. Ám Sepeljev állítja, hamisak a vádak, és hazájában az ő ügyét a tavaly hét évre elítélt volt ukrán kormányfő, Julia Timosenko ellen akarják felhasználni. (Az EU több magasrangú diplomatája korábban már közölte, hogy a Timosenko elleni pert Viktor Janukovics elnök politikai bosszújának tartják. Több közeli munkatársa és férje is politikai menedékjogot kapott az EU több országában. Sepeljev is ebben bízott, ám úgy tűnik, Budapest inkább a kiadatás mellett dönt.)

A bíró úgy határozott, hogy a Sepeljev házaspárt kiadatási letartóztatásba helyezi a menekültügyi kérelem elbírálásáig, és ez a letartóztatás legfeljebb két évig tarthat. Az ukrán oligarcha, Alekszandr Sepeljev szerint Ukrajnában koncepciós eljárás folyna ellene, s ezért kérte a magyar államtól, hogy adjon neki menedéket

Sepeljev felesége, akit hazájában szintén sikkasztással gyanúsítanak, azt mondta, hogy "törvénytelen a letartóztatásom, és törvénytelen a fogva tartásom is" .