Ab: Lehet díjazni az aláírásgyűjtést

2013.10.22. 15:52

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) a Kúriának azt a döntését, amely szerint jogsértő volt az LMP által kezdeményezett népszavazáson az aláírások gyűjtéséért ajánlott díjazás.

Az Ab szerint sérti a népszavazáson való részvételhez és ezen belül az aláírásgyűjtéshez való jogot az a kúriai döntés, amely a díjazás tilalmát az aláírást gyűjtők díjazására is alkalmazza. Az Ab szerint tehát nem jogsértő díjazást ajánlani a népszavazási aláírásgyűjtésért.

Az Ab most először semmisített meg kúriai döntést.

A másfél évvel ezelőtti kúriai döntés előzménye, hogy az LMP aláírás-gyűjtési maratont hirdetett, amelyben értékes ajándékokat nyerhetnek, akik a legtöbb aláírást gyűjtik.

Arról akartak népszavazást, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen, illetve, hogy a tankötelezettség továbbra is a 18 éves kor betöltéséig tartson.

Az aláírási akciót 2012 márciusában az Országos Választási Bizottság (OVB) jogellenesnek találta, arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint "az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".

Az LMP-nek 200 ezer aláírást kellett volna gyűjtenie, de csak 135 ezer jött össze. Az Országgyűlés kormánypárti többsége 2012. június 11-én elutasította a népszavazás kiírását.