Bivalytelepet fejlesztenek Zalaváron

2013.10.22. 15:32

Negyedmilliárd forintos támogatással fejleszti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) zalavári bivalytelepét, ahol az állattartás körülményeit és gépesítését javítják - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Keszthelyen.

Az ezredfordulóra két számottevő bivalygulya maradt az országban, ebből az egyik a BFNPI fenntartásában lévő kápolnapusztai rezervátumban. A Zalaváron elhelyezett állománnyal együtt ezek az állatok - legeltetésük révén - a Kis-Balaton környékén a vizes élőhelyek kezelésének is egyik legfontosabb eszközei.

A zalavári, eredetileg marhahízlaló majort 2008-ban vették meg, a két hektáros területen két istálló áll, körülötte legelők találhatók. Az itt tartott bivalyok részben az egykori Festetics uradalomból származnak, 1992-ben a levágásuk előtt vásárolták meg az igavonásra és hústermelésre tartott állományt, ami ma nagyjából 220 egyedből áll.

A zalavárihoz hasonló élőhely-fejlesztési pályázatokra a 10 magyarországi nemzeti park igazgatósága 6 milliárd forintos pályázati forrást tud felhasználni. Ebből az összegből 32 projektet valósíthatnak meg 2015-ig.