Így hallgatta le Orbánt az üzenetrögzítő

2013.10.22. 14:12

Igazi kortörténeti csemegét kaptunk a nyugat.hu-tól, egy eddig még nem publikált 1988-as felvételen Orbán Viktor a demokratikus ellenzék fenegyerekének, Krassó Györgynek beszél Aczél György módszereiről, Lengyel László MSZMP-ből való kizárásáról és arról, hogy a FIDESZ nem DEMISZ.

Orbán Viktor - Krassó György

Orbán a felvétel idején úgy jellemezte önmagát: „én ilyen kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok, nincs funkcióm, ilyen hivatalos”, és a Mezőgazdasági Minisztériumban sem marad már sokáig, mert arra számít, hogy megkapja Soros György oxfordi ösztöndíját.

Orbán az interjúban a Fidesz alapító nyilatkozatát is beolvassa, tényleg érdekes meghallgatni azt, hogyan is beszélt a mostani miniszterelnök a profi beszédformálás előtt. Azért néhány politikai közhely már akkor is befigyelt, így például „a FIDESZ azonban elsősorban nem valami ellen, hanem valami érdekében óhajt politizálni...”

A Londonban élő Krassó Orbántól tudja meg, hogy Lengyel Lászlót kizárták a pártból, és ennek pontos okát is ő tisztázza: a politológus részt vett az MDF egyik gyűlésén, és ő volt az egyik szerzője a Fordulat és reform című fontos vitairatnak, és a Mozgó Világban megjelent, „Neszezések” című írása sem tetszett a Párt vezetőinek.

A fiatal Orbán beszámol a bibósok által alapított Századvég folyóirat elleni perről is, ezzel kapcsolatban találóan jellemzi a kultusztárcát vezető Aczél György módszereit is, aki szerinte az embereket direkt utasítások helyett finoman, „metakommunikációs jelzésekkel” irányítja.

Krassó György a pártalakításra rátérve bajba kerül az új formáció nevével, először „Demokratikus Ifjúsági Szövetség”-et mond, ami ugye az Úttörők utódszervezetének neve lett később. Az emigráns újságíró beolvastatja Orbánnal az alapításról szóló közleményt és nyilatkozatot is, és megállapodnak abban, ez az egész milyen formában fog a BBC-n adásba kerülni.

Update: Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy a felvétel valójában nem a pártállami hatóságok lehallgatásának terméke, ezért megváltoztattuk a cikk eredeti címét. Krassó üzenetrögzítőjén vette fel az újságírói munkájához szükséges telefonos interjúkat. Az Orbán Viktorral folytatott beszélgetés kazettája máig megmaradt egy magánszemély birtokában, aki nemrég digizalizálni adta tovább a felvételt, ami innentől új életre kelt.