Gyurcsányék meghekkelték Mesterházyt

2013.10.23. 15:54 Módosítva: 2013.10.23. 16:04
A demokratikus ellenzék közös október 23-i tüntetésén a legtöbben azt boncolgatták, miért nem tudnak összefogni. Bajnai szerint az elmúlt egy év sokaknak csalódást okozott, Gyurcsány Ferenc szerint ha így folytatják, veszítenek. Gyurcsány azt ajánlotta: egyetlen vezetője legyen az ellenzéknek. Ha ilyen nincs, keressenek újat, ha pedig ő az akadálya a közös listának, akkor nem lesz képviselő.

A demokratikus ellenzék a Műegyetem rakparton tartotta közös tüntetését. A szónokokat nézve egy új MSZP-SZDSZ koalíció állt a színpadon. A legtöbb felszólaló arról beszélt, hogy ha nem tudnak összefogni, akkor veszíteni fognak. A legnagyobb tapsot egyértelműen Gyurcsány Ferenc kapta. Az MSZP-sek szerint a Demokratikus Koalíció 200-300 szervezett embere volt az, akik vagy fél percig nem hagyták, hogy Mesterházy Attila elkezdje beszédét. Végig azt skandálták, hogy "összefogást, összefogást". Utolsó felszólalóként az MSZP elnöke végül csak szórványos tapsot kapott. A beszédek röviden.

Bajnai Gordon (Együtt-PM)

Jövőre Orbánországgal szemben ott áll majd Magyarország. Az elmúlt év csalódásokat hozott az ellenzéki összefogásban. Az egymásra mutogatás helyett tanulni kell a hibákból. Orbán Viktor jéghegynek kormányozza az országot, a kormányváltó erőknek kell békésen és biztos kézzel a kikötőbe kormányozni a hajót. A normális Magyarországot akarjuk visszaállítani. Ehhez a demokraták fegyvere most a golyóstoll, amivel a jövő évi választáson leválthatják a kormányt.

Mesterházy Attila (MSZP)

Sok félelem és igazságtalanság van ebben az országban, csak suttogva merjük elmondani, mi a véleményünk a kormányról. Ha így van, akkor ez önkényuralom. A kormány elvett mindent az emberektől, amit elvehetett. A hitelek, a túlórák, az adók, a sárga csekkek maradtak. Orbán fiatal demokratából őszülő despotává vált. Őt kell leváltani.

Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció)

Nincs idő taktikázni, ha a demokratikus ellenzék így folytatja, akkor jövőre veszíteni fog. Orbán legyőzéséhez előbb le kell győzni magunkat, a kishitűségünket, a pártoskodást. Össze kell fogni, nem kicsit, nagyon. A demokratikus ellenzék élére nem kettő vagy három, hanem egy olyan ember kell, aki győzelemre vezeti a kormányváltást akarókat. Ha ilyen most nincs, akkor új vezetőt kell felkérni. Ha én lennék az akadálya az összefogásnak vagy a közös listának, akkor nem leszek. Nem azért küzdök, mert képviselő szeretnék lenni, hanem azért, hogy győzzünk.

Kuncze Gábor (Szabadelvű Polgári Egyesület)

Ha Orbán Viktor maffiakormánya marad, az nem az ő sikere, hanem a mi szégyenünk. A harcot nem lehet együttműködésnek színlelt osztozkodással megvívni. Ez olyan, mintha közös sírhelyért küzdenének a temetőben. A 106 egyéni körzet a legfontosabb, ott kell megtalálni a nyertes jelölteket, akármelyik pártban is van. A közös lista közös listavezetőt is jelent. Ha nem megy, akkor a választóknek kell ezt kikényszeríteni. Mivel tartani lehet attól, hogy a Fidesz elcsalja a választást, meg kell szervezni az alternatív szavazatszámlálást.

Fodor Gábor (Liberálisok)

Mi lett volna 1956-ban, ha a demokraták elfordultak volna a volt kommunistáktól. Mi is azt akarjuk, hogy Magyarország ne legyen gyarmat, csakhogy a gyarmatosítás nem kívülről fenyeget minket: Magyarországot a Fidesz gyarmatosítja belülről. Közös lista és árnyékkormány kell. A sikeres választás után meg kell egyezni a mérsékelt jobboldallal a nemzet sorskérdéseiről.

Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom)

A választás népszavazás lesz Orbánról és rendszeréről. A Fidesz nem jobboldali párt, hanem egy újkommunista párt. Nem kéne megvárni, amíg csak forradalommal lehet elzavarni. Ha sikerül őket demokratikus választáson leváltani, új választójogi törvény kell, ami alapján akár már 2016-ban lehet egy valóban szabad választás. Mindehhez a "demokratikus ellenzék" feltétel nélküli összefogása kell. Aki nem csatlakozik, annak történelmi a felelőssége.

Ungár Klára (Szabad Emberek Magyarországért)

Orbán Viktor egy fordított Nagy Imre, ugyanis ő régen demokrata volt, mostanra diktatórikus lett.  Putyin a példaképe, az az ember, aki fiatal anyákat és lányokat börtönöztet be. Orbánék lenézik a nőket, és az ilyenek minden embert lenéznek. Harácsolás, hazudozás, kirekesztés van, pöffeszkedő kiskirályok, sorban álló koncra vágyók.