Gyurcsány: Valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra

2013.10.25. 12:13 Módosítva: 2013.10.25. 13:43

"Arra kérlek benneteket, hogy vizsgáljátok felül megállapodásotokat. Valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra és ha kell, nyissatok utat egyetlen közös miniszterelnök-jelölt számára" - írta Gyurcsány Ferenc a Facebookon Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának.

A volt kormányfő megérti, miért váltott ki szenvedélyes vitát az október 23-i tüntetésük, de úgy látja, ez a vita nem viszi előbbre az ügyet. A demokratikus ellenzék közös tüntetésén Gyurcsány Ferenc azt mondta: Orbánt csak együtt tudják legyőzni, amihez közös lista kell, az ellenzék élére pedig egyetlen embert kell választani. Gyurcsány azt javasolta, hogy ha Bajnai és Mesterházy nem tudnak megegyezni abban, ki legyen az ellenzék vezetője, akkor keressenek egy új embert.

Gyurcsány posztja szerint az Orbánnal szembenálló demokratikus sokaságot ma nem fedi le az Együtt-PM, az MSZP és a DK szövetsége. Ez töbszázezer szavazót jelent, márpedig ma éppen ennyi szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérhessük a Fideszt. Gyurcsány szerint az  MSZP és az E14-PM választási megállapodása "nemcsak hogy nem eredményezte az ellenzéki szavazók minden korábbit meghaladó mozgósítását, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon sokakban csalódást keltett."

A volt kormányfőszerint ebben a helyzetben nem tehetnek mást, mint hogy visszatérnek az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel.

Ennek érdekében kellene Bajnainak és/vagy Mesterházynak is hátrább lépnie, hogy sikerüljön egy közös miniszterelnök-jelöltet találni. "Mondhatjátok, hogy én ezt könnyen mondom, mert nekem sem lehetőségem, sem ambícióm nincs miniszterelnök-jelöltnek lenni. De nem akarok egyoldalú áldozatot. Megerősítem, amit a Műegyetem előtti színpadon is elmondtam, hogyha én lennék a közös lista összeállításának akadálya, akkor én is készen állok hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről" - írja Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció (DK) elutasította a demokratikus ellenzéki pártok összefogására vonatkozó ajánlatot, s számára már "az első számú cél a bejutás a parlamentbe", mondta Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség vezetője Berlinben a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP) a 2014-es magyarországi parlamenti választásokkal foglalkozó rendezvényén. Bajnai szerint az MSZP és az Együtt-PM összefogása egyértelmű, világos alternatívát kínál a változást akaró választóknak.