Félkész, de magyar buszt vesz a BKV

2013.10.25. 15:57

Új autóbuszokat vásárol a BKV, közölte pénteken a budapesti közlekedési társaság. A közlemény azt emeli ki, hogy új és magyar buszok állnak forgalomba a fővárosi tömegközlekedésben.

Ennél érdekesebb azonban a vásárlás konstrukciója.

A 18 darab Ikarus V127 buszt ugyanis nem teljesen készen veszik meg.

Az Ikarusok gyártásközi állapotban érkeznek a közlekedési szolgáltatóhoz, összeszerelésüket a BKV és a gyártó cég szakemberei a BKV műhelyeiben végzik [...] A részben kiszerelt vázak fényezését és a helyszínre szállított részegységek beépítését

– olvasható a közleményben. A buszok vételára 52 millió forint, erre jön rá a 3,5 millió forintnyi anyag- és körülbelül 2,5 millió forintnyi munkaköltség, vagyis még hatmilliót költenek arra, hogy használni is lehessen a buszokat. 

Három autóbuszt már megrendeltek, és további 15 járműre pedig szerződést kötöttek. A buszokat 2014 augusztusától lehet majd használni. 

A BKK közleménye szerint az Ikarus V127  tizenkét méter hosszú, alacsony padlós autóbusz, korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő dízelmotorral.  A BKK a közleményben arra is kitér, hogy tovább új, alacsonypadlós járművek beszerzését tervezi az elavult és  költségesen üzemeltethető  buszok helyett.