no

Két választási dátum van forgalomban

2013.10.25. 16:58
A Fideszben az országos politika alakulásától teszik függővé, hogy melyik időpontot javasolják majd az országgyűlési választásra Áder János államfőnek. Két dátum közül fognak választani: vagy 2014 április 6-án, vagy május 25-én választunk.

A KDNP egyik képviselője pénteken egy parlamenti szócsatában a jövő évi országgyűlési választás pontos dátumával vágott vissza egy ellenzéki beszólásra. Seszták Miklós szerint április 6-án fogjuk majd meglátni, "hogy ki mit mondott, és ki mit gondol". Seszták utalásából úgy tűnt, ismeri a választással kapcsolatos döntést.

Fideszes forrásaink szerint április 6. valóban a jelenleg legvalószínűbbnek tekinthető dátum az új szabályok alapján egy fordulós országgyűlési választások lebonyolítására. A választás időpontjának kitűzésével kapcsolatban azonban még nem született meg a végső döntés.

Forrásaink szerint január előtt nem is fog. A pártvezetés ugyanis a politikai csatározások állásától teszi függővé, hogy melyik időpontot javasolja majd Áder Jánosnak.

Az április 6.-i választás valóban egy négy éves kormányzati ciklust zárna le, 2010-ben az első fordulóra április 11-én, a másodikra április 25-én került sor. Azt is felhozzák április 6. mellett, hogy ez a lehető legkorábbi és legtávolabbi időpont a május 25-i európa parlamenti választás előtt, ha külön tartják a két esedékes szavazást. Abban is bíznak, hogy a kora tavaszi időpont miatt nem nyúlna el nagyon a kampány.

A másik lehetséges időpont az EP-s választás napja, május 25. Emellett az szól, hogy a két eseményt egyszerre tartva jelentős kiadástól kímélnék meg a költségvetést.

A fideszesek szerint további bizonytalansági tényező, hogy Áder János az elmúlt időszakban többször megmutatta, hogy ilyen köztársasági elnöki feladatkörökben nem engedi át a döntést a pártoknak. Konzultáción meghallgatja javaslataikat, de végül ő határoz.