Harc a rottyantó galambok ellen

2013.10.26. 16:02
Kamuelnöke volt a Jobbiknak, de nemcsak ez derült ki a párt ünnepi kongresszusán, ahol Szaniszló Ferenc annyira megörült a pártdíjnak, hogy félredobta kedvenc összeesküvés-elméletét és újat talált ki, Vona Gábor pedig újra elnök lett.

A pártigazgató elárult egy eddig ki nem mondott titkot a Jobbik alapító elnökéről, Szaniszló Ferenc örömében újabb összesküvés-elméletet gyártott, Vona Gábor pedig azon sajnálkozott két cigányozás közepette, hogy Orbán Viktor tőle nyúlja a jobbnál-jobb ötleteket.

De ne szaladjunk így előre!

A Jobbik szombaton ünnepi kongresszust tartott a Budapesti Kongresszusi Központban. A párt különösen szereti ezt a helyszínt, már-már itt van a szívcsakrájuk; Szabó Gábor pártigazgató is itt lett falfehér az izgalomtól, amikor a 2010-es parlamenti választás éjszakáján megtudta, hogy több mint 14 százalékon állnak. Ilyen és ehhez hasonló sztorizgatásokkal emlékezett a párt arra, hogy éppen 10 évvel ezelőtt alapította meg néhány, erősen jobboldali érzelmű egyetemista. Ahogy ilyen ünnepi alkalmakkor illik, volt videóbejátszás az alapításról, de a régi felvételeken - micsoda véletlen - egy pillanatra sem tünt fel Kovács Dávid alapító-elnök, csak az akkori alelnök, Vona Gábor és Balczó Zoltán, aki most levezető elnökként és felszólalóként is jeleskedett.

Balczó Kovács Lászlóval énekelt

A Jobbik kongresszusa tele volt ismert ünnepi klisékkel, a határon túlról érkező vendégek (ottani pártvezetők) dicsérték a szervezetet, mint a magyarság egyetlen reménységét, majd Balczó Zoltán felkérte önmagát, hogy mondjon beszédet. Mindezt persze kellő öniróniával. Balczó régóta birkózik azzal a kihívással, hogy valahogy a Jobbik radikálisabb és mérsékeltebb híveinek egyaránt megfeleljen, ma sem volt ez másképp.

Védte a pártot, hogy az egyáltalán nem antiszemita és a cigányokat sem utálja, csak hát ugye nem mehetünk el szó nélkül az izraeliek gazdasági érdekei mellett és a "cigánybűnözés" is létező fogalom. Sőt, harcolni kell, mert szerinte a jobbikosok "muszájherkulesek". Bár a pártvezetés mindig tagadja, hogy belső feszültségek lennének (így volt ez akkor is, amikor zsidósága miatt a párt radikálisai már 2010 nyarától zsarolták Szegedi Csanádot és minden igyekezetüket Vonáék megdöntésére fordították, aki tagadta az ellentéteket), Balczónak most is volt egy árulkodó mondata.

Harc idején félre kell tennünk minden különbséget, ellentétet

- közölte, amikor "fényképalbumszerűen" visszaemlékezett a legemlékezetesebb pillanatokra. Például arra, amikor a 2010-es választások után a parlamentben az MSZP nagy öregje, Kovács László vele együtt énekelte a székelyhimnuszt, amit a szocialista politikus nem énekelt volna, ha a jobbikosok nem zendítenek rá.

Némileg ellentmondott Balczónak Vona Gábor, aki a balliberális ellenzéki erők október 23-ai szerencsétlenkedéseire utalva azzal kezdte beszédét, hogy ők - velük ellentétben - most nem egyeztették a beszédeiket, mert hasonlóan gondolkodnak, nincs közöttük ellentét.

Vona is képzeletbeli fényképalbumokat kezdett el lapozgatni emlékezetéből. Például az az emlék is előkerül, amikor az apósáék fürdőszobájában eszébe jutott, hogy meg kellene csinálni a Magyar Gárdát. Aztán meg is csinálta. De így került elő Gyöngyöspata emléke is, merthogy szerinte ott két hét alatt rendett tett a Jobbik:

Gyöngyöspatán a cigánygyerekek alakzatokban jártak iskolába a jobbikosoknak köszönhetően.

De Vona itt nem hagyta abba a cigányozást, mégiscsak egy Jobbik-kongresszuson beszélt a híveinek:

A bűnözésnek nincs színe, de a börtönökben a bűnözők 90 százalékának van

- mondta, majd azt fejtegette nem titkolt iróniával, hogy Hollywood is milyen rasszista már, hogy Will Smithnek csak néger szerepeket ad, pedig ők szeretnék ha az amerikai színész fehér nőt alakítana egyszer.

Beszélt a Jobbik programjairól is, mondván, nekik van, nem úgy az MSZP-nek, de egyébként áll elébe, hogy a programokról vitázzon a többi párttal. A Fidesznek ugyan van programja, de azt a Jobbiktól lopta, ahogy az összes népszerű ötletet, így például a rezsicsökkentést és a gazdasági szabadságharc fogalmát, utóbbit aztán le is járatta - fejtegette a pártelnök. Arról is beszélt, hogy a Jobbik helyrerakná a közbiztonságot, munkahelyeket teremtene és elszámoltatna - ebből a három pillérből áll ugyanis a programjuk. Ha ezt megtennék, akkor "a vörös és a narancsszínű löttyöt is le lehetne húzni a lefolyóba és tiszta vizet lehetne önteni a pohárba". Azért az LMP zöld színe sem hagyta nyugodni, szerinte "aki zöld, az UFO". És még egyet beszólt az LMP-seknek:

A bedrogozott liberálisok két elszállás között a bálnákért aggódnak

Beszédében egy kicsit fényezte is magát, mégiscsak őt jelöli a pártja miniszterelnöknek:

Úgy érzem, emberileg, lelkileg és szakmailag is jobb vagyok, mint 2010-ben

- jelentette ki, majd elmagyarázta, hogy neki nem a hatalom a fontos (ellentétben másokkal), ennél nemesebb cél vezérli. Nemcsak az a célja, hogy kormányfő legyen (ezzel nem érné be), hanem az, hogy a magyarsággal példát mutasson és szembeforduljon a globális kapitalizmussal. De még mielőtt szembefordult volna vele, a jelenlévő újságírókon keresztül arra kérte a média vezetőit, ne hallgassák el a Jobbikot.

Szaró galambok ellen küzdenek

Vona a kampányra is kitért, szerinte az olyan lesz, sőt, már most olyan, mintha vadgalambokkal sakkoznának. A hasonlat lefordítva: a galambok ledöntik a sakkfigurákat és a sakktáblára szarnak. Persze ezt nem ilyen ízesen mondta, hanem a "rárottyantanak" kifejezéssel élt, mégiscsak egy konzervatív párt ünnepi beszéde ez.

Egyébként össze is foglalta, hogy mi kell a győzelemhez, íme:

  • bizalom (egymásban)
  • fegyelmezettség
  • szorgalom

A három varázsszó mellett arra is figyelmeztetett mindenkit, hogy a nagy hajtásban azért figyeljenek a családjukra is. Mindez amiatt is érdekes, mert a kongresszuson nem volt jelen Vona felesége és a párton belül azt beszélik, a pártelnök párja egy ideje visszavonult a szervezet életéből.

Az alapítóelnök kamuelnök volt

Aztán jött a coming out, Szabó Gábor pártigazgató árult el olyat, amit eddig még soha. Nem, nem azt, hogy zsidó vagy homoszexuális lenne, ehelyett Kovács Dávidra, a Jobbik alapító-elnökére emlékezett, aki szerinte rendkívül nagy intellektus, de óriási hibája, hogy nem kitartó. Elmesélte, hogy 2004-ben a Jobbik meglehetősen rosszul teljesített, alig tudta növelni táborát, volt, hogy egy hónapban csak egy új belépő volt.

Újra Vona lett az elnök

A kongresszuson újra Vona Gábort választották meg pártelnöknek. Azt mondja, azt mondta, azokat az embereket akarják képviselni, akik a Fideszből és az MSZP-ből is kiábrándultak. Szabó Gábor pártigazgatót pedig ismét megválasztották válaszmányi elnöknek. A képviselő bejelentette, hogy a 2014-es voksoláson sem listán, sem egyéni választókerületben nem indul.

Ebben a depressziós időszakban Szabó az alig 6 négyzetméteres pártirodába vett egy Magyarország-térképet, amit Novák Előddel felszögeltetett a falra, majd gombostűkkel jelezte, hogyan terjed a Jobbik az országban. Amikor ezt meglátta Kovács Dávid, akkor egyenesen kiröhögte Szabót, aki ezen annyira megbántódott, hogy kiment cigizni. Amikor ezt szóvá tette Kovácsnak, utóbbi forró vízzel öntötte le, na persze csak képletesen: az elnök azt akarta, oszlassák fel a Jobbikot, mert semmi értelme az egésznek. Szabó ekkor arra kérte barátját, hogy ezt ne tegyék, inkább ő minden operatív feladatot ellát Kovács helyett, akinek csak annyi lesz a dolga, hogy a 2006-os választásokig eljátsza az elnök szerepét, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Tehát most, hogy 10 éves a Jobbik, kiderült, hogy két éven át Szabó stróman-barátja amolyan kamuelnök volt, a szálakat Szabó mozgatta. (És mozgatja azóta is - tehetnénk hozzá, hiszen bármilyen szerény képet is mutat magáról, ő a Jobbik Kubatov Gábora és Simicska Lajosa is egyben.)

Ezen kívül még annyi említésre méltó coming out történt, hogy Morvai Krisztina - aki Zagyva György és Toroczkai László társaságában érkezett az előadóterembe - elárulta, minden egyes szereplésekor rettenetesen izgul. Így volt ez most is, de idefele a taxiban már jó kedve volt, mert megtudta, hogy a sofőr is jobbikos.

Szaniszlót az egekbe emelték

De még mielőtt azt gondolnánk, hogy Szabó vallomása vagy Morvai antréja volt a legizgalmasabb pillanat a Jobbik kongresszusán, ki kell ábrándítsunk mindenkit. Az igazán felemelő az volt, amikor az összeesküvés-elmélet királyát, a Táncsics-díjától megfosztott Szaniszló Ferenc televíziós újságírót rehabilitálták: a párt által alapított Pongrátz Gergely-díjjal tüntették ki. Szaniszló nagyon izgult és még annál is jobban meghatódott. De legalább vicceseket mondott, például azt, hogy

Ez az a díj, amit biztosan nem kérnek majd vissza tőlem, én pedig biztosan nem adom majd vissza. Kvittek vagyunk.

Mi több, a kommunista éra sztárműsorvezetője bevallotta, amikor megtudta, hogy a Jobbiktól díjat kap, félredobta az összes kedvenc összeesküvés-elméletét, és egy újat gyártott.