Csigalassan zárkózik fel a baloldal

2013.10.30. 20:15

Csökkent a bizonytalanok aránya, de a választóknak még mindig a 45 százaléka nem tudja, vagy nem akarja elárulni, kire fog szavazni 2014-ben – derül ki a Tárki október 16. és 23. között, ezer ember megkérdezésével készített kutatásából, mely értelemszerűen még nem tükrözi az elbaltázott baloldali ünnepség hatását.

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága szeptemberhez képest változatlan, 27 százalékos maradt, és az MSZP is csak a statisztikai hibahatáron belül, 1 százalékot javítva jött fel 11 százalékra. A pártválasztók körében azonban a Fidesz-KDNP népszerűsége némileg csökkent, a szeptemberi 52 után októberben 49 százalékra, az MSZP támogatottsága már három hónapja változatlanul 20 százalék.

Az elmozdulás a kisebb pártoknál érződik, a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében lényegében nem változott, 8 százalékra mérték, ellenben a biztos pártválasztók között 16 helyett már csak 13 százalékon áll. Javított ellenben az Együtt 2014 – PM: a teljes népességen belül a szeptemberi 3 után októberben 5 százalékon áll, míg a pártválasztóknak a szeptemberi 6 helyett már a 9 százaléka szavazna rá. A Tárki szerint a Demokratikus Koalíció is elérte a parlamenti küszöböt: a pártválasztók 5 százalékra Gyurcsány Ferencre adná le voksát. A kisebb baloldali pártok közül egyedül az LMP támogatottsága stagnált, a mindkét oldallal szemben távolságot tartó zöld pártra csak a pártválasztók 3 százaléka szavazna.

A Tárki végzett egy kis választási matematikát is, a baloldali preferenciák összesítése alapján a Fidesszel szembeni 20 százalékos hátrány 12 százalékra csökkent – ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt hét történései azt bizonyítják, ez az összeadás tényleg csak papíron működik. Ezen kívül a jelenlegi pártpreferenciákat gyorsan bedobtuk a Political Capital korábban már kivesézett mandátumkalkulátorába, és az új választási rendszernek köszönhetően még a csökkenő különbség ellenére is simán meglenne a Fidesznek a kétharmad.

Tarki-kalkulator.png