Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újra meghívják Laborcot a Portik-bizottságba

2013.10.30. 11:48

Mile Lajos, a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság elnöke újra meghallgatásra hívja Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját. Az LMP-s képviselő szerda reggel elmondta, hogy a ténymegállapító albizottság szerdára tervezett ülése azért maradt el, mert a két meghallgatni tervezett ember közül egyikük jelezte, nem tud megjelenni a bizottság ülésén.

A Népszabadság szerdán az írta, Laborc Sándor levélben mondta le részvételét. A lap által idézett levélben az NBH egykori vezetője azt írta: "Az idő múlásával sincs okom megváltoztatni azt az egy évvel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt személyesen is kifejtett álláspontomat, miszerint a politika és a média által sulykoltan Portik-Laborc-találkozóként elhíresült, a valóságban tisztán szakmai kérdésben jogszerűen és szakszerűen jártunk el. Kocsis Máté állítását igazoló bizottságuk ténykedésével összefüggően az eddig általam is tapasztaltak miatt nem kívánok eleget tenni a meghívásuknak, mert nem akarom részvételemmel szakmailag legitimálni azt a tevékenységet, amelyet ebben az ügyben, függetlenül a tényektől, politikai célokra használnak fel".

Mile Lajos, aki szerda reggel ért haza külföldi útjáról - azt mondta, még nem olvasta ezt a nyilatkozatot, azonban hozzátette, ha ez Laborc Sándor véleménye, akkor véleménykülönbség van köztük. Mile Lajos szerint amikor egy évvel ezelőtt a bizottságban meghallgatták Laborc Sándort, az még a folyamat elején volt. Azóta számos iratot áttekintettek, s rengeteg új információ birtokába jutottak - mondta Mile Lajos, hangsúlyozva, hogy az igazság feltárása érdekében szükség lenne egy célirányos meghallgatásra.

Az LMP-s képviselő nem zárta ki, hogy lehetnek bizonyos megnyilvánulásokban politikai szándékok, de a bizottságnak alapvetően nem az a célja, hogy bármelyik oldal politikai céljait szolgálja, hanem hogy feltárja a találkozók hátterét, valamint megnézze a szolgálatok teljesen szabályszerűen jártak-e el.

Mile Lajos azt mondta, a Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló albizottság következő ülését jövő keddre tervezik, arra ismételten meghívják Laborc Sándort, s remélik, hogy meg fog jelenni a bizottság előtt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Portik Tamás és Laborc Sándor ellen a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indult nyomozás.

A nemzetbiztonsági bizottságnak a Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Október 15-én Mile Lajos elmondta, hogy véget ért a meghallgatások első köre, s a következőkben a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóit vizsgáló albizottsági meghallgatások magasabb szinteken folytatódnak. Mile Lajos elmondta továbbá, az ügyben illetékes bírótól megkapták az engedélyt, hogy Portik Tamás meghallgatása érdekében felvegyék a kapcsolatot ügyvédjével.