Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Növesszen bajuszt prosztatarák helyett

2013.11.04. 21:48

Bajusznövesztéssel hívja fel a figyelmet a prosztatarák megelőzésére és a férfiak egészségének megőrzésére a gyűjtéssel egybekötött nemzetközi Movember-mozgalom, amihez idén ötödik alkalommal csatlakozott Magyarország.

Novemberben ismét egy hónapon át növesztik önkéntesek a Movember Hungary kampány védjegyeként szolgáló bajszokat - ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára - hangzott el a kampányt elindító sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A mozgalom Facebook-oldalán urológus és dietetikus szakemberek adnak tájékoztatást, a hónap végén hivatalos Bajusz Partyval ünneplik meg a mozgalmat.

Egész hónapban fogyasztható lesz az úgynevezett Movember-koktél, aminek bevételéből a résztvevők koktélonként 390 forinttal támogatják a mozgalmat - mondta el Tenner Benjamin főszervező.

A kampányt idén is több híresség támogatja, így Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozó, Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, Harsányi Levente műsorvezető.

A befolyt összeget idén a Magyar Onkológiai Intézetnek ajánlják fel, hogy a kórház olyan orvosi műszert tudjon vásárolni, amivel a prosztataműtét után felügyelni lehet a betegek egészségi állapotát.

A második leggyakoribb betegség

Magyarországon évente háromezer új beteget regisztrálnak. A betegeknek csak fele gyógyítható: ötven százalékuknál menthetetlen stádiumban ismerik fel a prosztatarákot, így esetükben már csak a fájdalomcsillapításra marad lehetőség - mondta el Böde Imre onkológus.

A prosztatarák a magyar férfiaknál a második leggyakoribb betegség, sőt, a lakosság egészét nézve is a harmadik leggyakoribb. A korábbi években a kampányból befolyó összeggel többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat és a Magyar Rákellenes Ligát támogatták.

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja felhívni a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket és rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. A mozgalomhoz csatlakozók egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik arcszőrzetüket: a bajusz egyfajta "kitűző", amelyet büszkén visel gazdája, éppúgy, ahogy a mellrákellenes kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják.