Lázadnak Szegeden a spanyol erasmusosok

2013.11.05. 16:43
Nyilvános videófeltöltéssel tiltakoztak a Szegeden tanuló spanyol diákok ösztöndíjmegvonásuk ellen.

A spanyol hallgatók szombat délután e-mailen értesültek róla, hogy a spanyol kormány megvonta tőlük az állami támogatást. Habár az Erasmus-ösztöndíjprogram koordinátorai még fordítják a levelet, valószínűleg arról van szó, hogy a diákok anyaállamtól érkező, körülbelül száz euró összegű támogatását vonták meg, így mostantól csak az EU-s összeget kapják. Ez átlagosan 250 euró, írja a SzegedMa.

A megvonásra válaszul a Szegeden tanuló spanyol diákok „Az Erasmus Európa!” felkiáltással készítettek videoüzenetet, amit Spanyolországba és a brüsszeli Európai Parlamentbe is el akarnak küldeni. A videót, amelyben kijelentik, „Szegeden sem szeretnének elszeparálódni Európától, nyitott, szabad jövőt szeretnének, nem pedig záruló ajtókat”, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt közösen töltötték fel kedden.

A SzegedMa cikkében idézte Sergio Sánchezt, a demonstráció egyik szervezőjét. A diák a lapnak azt mondta, ő munkát vállalt az iskola mellett, így nem kell rögtön csomagolnia, de több ismerőse is nehéz helyzetben van. 

A Guardian szerint a megvonás miatt több mint tízezer spanyol diák sorsa válhat bizonytalanná világszerte. Az érintettek már aláírásgyűjtésbe is kezdtek az interneten, a petíciót néhány óra alatt több mint százezren írták alá.