Hogyan védekezzünk a férfiak brutalitása ellen?

2013.11.06. 15:02
Ahhoz, hogy a nők ne essenek át odahaza egy atlétás vak komondoron, nem árt néhány alapvető fogással tisztába kerülni. Egy Balogh József-szerű erőszakoskodóra gondolva Janecskó Katával összeszedtünk három, nőkkel szemben gyakran alkalmazott támadásformát, és azt, hogyan kell ezek ellen védekezni. Ha megzavarodik olvasás közben, pillantson csak a megfelelő gifre, segíteni fog!

1. A fojtogatós tapló

A fojtogatás a filmekben is azzal szokott végződni, hogy a támadót rettentően arcba vágják – és ha okosan viselkedünk, akkor nem lesz ez másként az éleben sem. A fojtogatónak ugyanis mindkét keze foglalt, nekünk mindkét kezünk szabad. Tiszta sor, egy nőnek azonban arra is ügyelnie kell, hogy egy markos férfi szorítása alatt hamar elveszítheti az eszméletét. Ezt figyelembe véve először oldalra forgolódva lazítjuk a fogást – menni fog, szemből nem annyira könnyű erősen tartani a nyakat. Ezután jön a tökön rúgás, ez a legjobb nő-férfi viszonylatban, nem kell hozzá erő, és garantált a fájdalmas reakció.

fojtas1.gif
Fotó: Indexvideo

És ha már felvállaltuk a konfliktust, ne álljunk meg félúton! Kezénél fogva az oldalába kerülünk, majd felnyúlunk az arcába. Az orr és a szem egyaránt érzékeny idegekkel van tele, és egy viszonylag nagydarab embert is le lehet orránál vagy szeménél fogva húzni a földre. És ha a támadó lekerült, akkor ne kockáztassuk meg azt, hogy dühösen feláll, rúgjunk inkább bele két-három nagyot! Itt a fejet és a bordákat egyaránt tudom ajánlani, de fontos, hogy cipőorral találjuk el az erőszakoskodót, így lehet csak finom ablakos bordatörést okozni, vagy eltüntetni az orrát. Férfiak esetében – már csak a büntetőjog miatt is – a földön fekvő ember cipőzésében fontos az önmérséklet, de ha nőként védekezünk, akkor erre nem kell ügyelni.

2. A ruhahúzogatós-tapizós szatír

Itt rögtön markoljunk rá a fogó kézre, a másikkal pedig azonnal keverjünk le egy irtózatos pofont. De ne ám valami kis paskolás legyen, üssünk lendületből, teljes erővel az állkapcsára-nyakára – ezt hívják egyébként csendőrpofonnak. Ezután a pofont kiosztó kezünkkel is fogjunk rá a kézfejre, így enyhén megdőlve-behajolva letörhetjük a csuklóját, amire tuti, hogy el fog engedni. Ha pedig ott guggol-térdel előttünk, akkor azonnal fejbe kell rúgni. A térd azért jó erre, mert nehéz elhibázni a célt, és a kemény térdkalács játszi könnyedséggel zúzza szét az orrcsontot, arccsontot, netán a szemüreget.

megragadas5.gif
Fotó: Indexvideo

3. A pofozós kretén

Az erőszakoskodó férfiak között azért kevés a Floyd Mayweather, szóval ha ütnek, akkor lomha, indulatos és íves sallerra kell számítani. Egy ütést azonban nőknek nehéz leblokkolni, ezért használjuk mindkét kezünket, és mielőtt még a támadó meglepődne, visszakézből gyorsan kenjünk le neki egyet . A megroggyant fickót lehet azután megrogyasztani, majd elkezdeni térdelni a heréit és a gyomrát. Itt se álljunk meg egy rúgásnál, igyekezzünk addig dolgozni, amíg áll!

saller4.gif
Fotó: Indexvideo

A végére odakívánkozik, hogy Kata defendozik, én pedig 15 éve űzöm a Zen Bu Kan Kempot. Mindketten csak azt tudjuk mondani, hogy aki komolyan meg akarja tanulni a fogásokat, ne otthon a családon kezdje a gyakorlást, hanem látogasson el valamilyen komolyabb önvédelmi edzésre!