Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Rendőrökre támadt a fatolvajok családja

2013.11.10. 09:38 Módosítva: 2013.11.10. 11:19

Falopás közben értek tetten járőrök a Borsod megyei Szendrőben két gyermek- és egy fiatalkorú fiút, ezután hozzátartozók és helyiek estek a rendőröknek, rángatták őket, egyiküket tarkón ütötték. Senki nem sérült meg - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. A rendőrséget az erdészet értesítette a falopásról szombaton 11:30-kor érkezett. A kiérkező járőrök a bűncselekmény elkövetése közben tetten érték a két gyermek-, és a fiatalkorú fiút.

De kit ütöttek tarkón?

Roma jogvédők szerint a helyzet azért durvult el, mert a fiúkat igazoltató rendőrök felrúgták, és tarkón ütötték az egyik 10 éves kisfiút, aki megpróbált elszaladni a helyszínről. A bántalmazott kisgyerek szülei, miután értesültek a történtekről, a helyszínre szaladtak, ahol arra kérték a rendőröket, engedjék el a kisfiút, ők azonban ezt megtagadták, és ekkor kisebb dulakodás alakult ki a gyerekért - írják az esetről készített beszámolójukban a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Cigánypárt képviselői.

A rendőrség beszámolója szerint ezután húsz-harminc ember körbevette a rendőröket - részben hozzátartozók, illetve helyiek -, kiabáltak, és elrángatták a gyerekeket. A járőröket is ráncigálták, egyiküket tarkón ütötték. A húsz-harminc fős csoportból öt embert tudtak beazonosítani, négy férfit és egy nőt, akiket előállítottak, a nyomozóügyészség pedig őrizetbe vette a gyanúsítottakat.

Az RPM és a Cigánypárt úgy tudja, a helyzet rendkívül feszült volt, az egyik intézkedő rendőr még a fegyverét is elővette.

A gyanúsítottakat vasárnap hallgatják meg csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt, ezután talán fény derül arra, kit ütöttek tarkón valójában.