Újbuda birtokba vette a Citadellát

2013.11.12. 18:50
Birtokba vette a Citadellát a XI. kerületi önkormányzat, a hasznosítási pályázat tavaszi kiírásáig a korábbi bérlők ideiglenesen a területen maradnak - jelentette be Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

A polgármester jelezte: célszerűnek tartja a Gellérthegy teljes területét összehangoltan fejleszteni, a fővárosi önkormányzattal és az állammal közösen. Szavai szerint a kiemelt turisztikai terület komplex gondolkodásmódot igényel, ezért szakmai szervezetek bevonásával szeretnék felfedni a terület rejtett értékeit, illetve új turisztikai és kulturális attrakciókat odavinni. Ezek részleteiről később készül koncepció - tette hozzá Hoffmann Tamás.

A Citadellára várhatóan tavasszal ír ki hasznosítási pályázatot az önkormányzat, a jelenlegi bérlők - akik mind aláírták a birtokba adási szerződést - a pályázat lezárultáig maradhatnak. Az átmeneti időszakban a kerület havi 800 ezer forint bevétellel kalkulál.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkár méltatta, hogy a XI. kerület gazdája akar lenni a Citadellának. Utalt arra, hogy múlt héten jelent meg a kormány nemzeti turizmusfejlesztési stratégiája, amely vonatkozik a legtöbb látványosságot adó Budapestre, ugyanakkor indokolt lenne a fővárosra vonatkozó koncepciót is készíteni. Jelezte: több fórumon várják az önkormányzati javaslatokat.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy várják a 2014 és 2020 között támogatandó fejlesztési programokat, és nagy sikernek nevezte, hogy a következő uniós támogatási ciklusban nem változik a turizmusfejlesztési támogatások volumene.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Újbuda KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt: egy 14 éve húzódó ügy végére került pont azzal, hogy Újbuda 50 évre vagyonkezelésbe vette a Citadellát. Mint fogalmazott, az országimázs részét képező terület fejlesztését egy szakmai grémium tanácsai nyomán fogják kialakítani.

A nemzeti vagyon részét képező Citadellával kapcsolatban folytatott közigazgatási eljárási határozat október 1-jén mondta ki, hogy az eddigi használat, hasznosítás nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni. A kultúráért felelős miniszter a világörökségi törvényben előírtak szerint felülvizsgálati eljárást indított a Citadella használatára vonatkozóan.