Géza
-11 °C
-4 °C

Óriási szmog a magyar nagyvárosokban

2013.11.18. 17:44 Módosítva: 2013-11-18 19:18:08

A magyar Greenpeace az Időkép.hu szmogtérképe alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási a légszennyezettség négy nagyvárosban: Budapesten, Pécsett, Miskolcon és Nyíregyházán.

legszennykep2
Fotó: idokep.hu

Most különösen kerüljék az utcát a gyerekek, az idősek, valamint a légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők - figyelmeztet a Greenpeace Facebookján.

"Senki ne sportoljon ilyenkor a szabadban: semmi kocogás vagy bringa, csakis tömegközlekedés, de még jobb, ha aki tud, otthon marad. A téli szmogot a PM10 részecskék okozzák, ezek Magyarországon évente 16 ezer ember haláláért felelősek. Ezt a fajta szmogot az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) rákkeltőnek nyilvánította, illetve ez az egyik fő felelőse a trombózisok kialakulásának is" - folytatódik a hétfő délutáni felhívás.

legszennykep2 (1)
Fotó: idokep.hu

A szmogtérképen a Vidékfejlesztési Minisztérium mérőhálózatának óránkénti mérési adatai jelennek meg, mindig az adott mérőpont legmagasabb értékének megfelelő színnel jelölik.

Kedden szmogriadó lehet Budapesten

A hétfő délutáni fővárosi légszennyezettségi helyzet alapján lehet, hogy kedden a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz szerda reggel 6 órától léphetnek életbe, de ez a hétfői és a keddi eredmények kedd és szerda hajnali értékelése alapján fog kiderülni.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, amikor a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettség már rövid idő alatt is veszélyt jelent az emberi egészségre, és azonnali intézkedéseket kell tenni.

Ha kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet eredményeképp kedden a hajnali órákban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor szerda reggel 6 órától akár a gépjárműforgalmat is korlátozni kell, vagyis a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó idején 6 órától 22 óráig nem közlekedhetnek a fővárosban. Ennek megsértése szabálysértésnek minősül, és a rendőrök akár százezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.