Lehetséges lesz a szervezett szállítás

2013.11.20. 18:04

A Jobbik szerint a Fidesz a szavazók szervezett szállítását kívánják törvényesíteni, erre utal a kormánypárti többségű alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén hozott döntés. Eszerint olyan módosító indítvány kerülne a parlament elé, amely kimondja, hogy a jövőben a választópolgár a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni.

Busszal nem, autóval igen

„Miután nem lesz kampánycsend, a javaslat alapján minden további nélkül lehetővé válik, hogy a szavazókat szervezetten szállítsák” – mondta Dúró Dóra. A Jobbikok politikus szerint ugyanis a javaslat csupán azt tiltaná meg, hogy a szervezett szállítást busszal – „D” vagy „D1” kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel – bonyolítsák le, erre azonban személyautóval – vagy akár kisbusszal – ezentúl minden további nélkül lehetőség volna, miután a javaslat kimondja: „A választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni”.

Dúró szerint a választás ideje alatt elég idő van ahhoz, hogy ilyen módon is befolyásolja a Fidesz a szavazatok eredményét a szervezett szállítással, amit Kubatov Gábor listája révén a párt, több ezer embernek sms-t küldve könnyedén meg tud majd oldani – vélte a szóvivő.

A Jobbik szerint ez és a kampánycsend eltörlése a Fidesz eddigi törvénytelen gyakorlatát legalizálja majd, és ez, Dúró szerint elfogadhatatlan. Szerinte nem igaz az a kormánypárti érvelés, hogy a mozgásukban korlátozott szavazókat segíti ez a javaslat, hiszen ők igényelhetnek mozgóurnát.

A jobbikos politikus közölte, pártja zárószavazás előtti módosító indítvány révén próbálja meg megakadályozni a "szavazók szállításának törvényessé tételét".