Matolcsy: Az MNB 100%-osan független

2013.11.20. 20:50
Matolcsy György, az MNB elnöke cáfolta a CNBC-nek adott interjújában, hogy a kormány beleavatkozik a monetáris politikába. Matolcsy kinevezése óta először ad interjút külföldi médiumnak.

A CNBC szerint a nemzetközi hitelintézetek és az uniós tisztviselők eléggé nyugtalanította, amikor Matolcsy György, a korábbi gazdasági miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársa került a Magyar Nemzeti Bank élére.

Többen aggódtak, hogy Orbán Viktor nyomást gyakorol a jegybankra, hogy a jegybank is vállaljon szerepet a devizahitelek kivezetésében, vagy váltsa azt forintra a gazdaság pályán tartása érdekében, írta a CNBC az interjú összefoglalójában.

Matolcsy ugyanakkor azt nyilatkozta: kizárt, hogy a központi bank engedne a kormány nyomásának.

Ilyen nem volt eddig és nem is lesz - mondta Matolcsy. Az MNB stratégiai partnere a magyar kormánynak, és az Európai Központi Banknak. Valamint természetesen a magyar bankoknak. A jegybank teljesen, 100 százalékban független a magyar kormánytól - tette hozzá Matolcsy György.

Közölte, hogy nem ő az első jegybankelnök, aki korábban kormányzati pozícióban volt, Jens Weidmannra, a Bundesbank elnökére célozva, aki korábban Angela Merkel gazdasági tanácsadója volt.