Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Zárolták több egyetem pénzét

MTI/Index
2013.11.23. 01:57 Módosítva: 2013.11.23. 19:35

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében cáfolja a Népszabadság értesüléseit, miszerint a kormány a túlzottdeficit eljárásra hivatkozva zárolást rendelt el több minisztériumnál. Az EMMI azzal védekezik, hogy a hiányeljáráshoz szükséges zárolásról szóló, májusi döntést csak elhalasztották kora őszre, hogy megvárják, mire a pénzügyi nehezségben lévő intézmények kedvezőbb pénzügyi helyzetbe kerülnek.

A pénteken megjelent hír szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban a zárolás. A lap szerint az EMMI közigazgatási államtitkára a zárolásról levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit.

Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozik, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök "a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről" hozott. A túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette. A közigazgatási államtitkár csütörtöki levele szerint "az elrendelt zárolás azonnali végrehajtása érdekében, az intézmény bevétele terhére (…) soron kívül 2013. november 22-ig befizetni szíveskedjenek" az Emmi számlájára.

Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb megszorítás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. A minisztérium levelében az is furcsa, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el. Ha az állami támogatás terhére zárolnának, azt az elszámolásnál vissza is kéne adniuk az intézményeknek - közli a napilap.

A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott. Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták - írja a Népszabadság.