Cigánypárttal jutna a parlamentbe a volt SZDSZ-es

2013.11.29. 07:20

 A hétvégén létrehozza fővárosi szervezetét a Magyarországi Cigány Párt (MCP), és bejelenti, hogy elindul a parlamenti választáson – írja a pénteki Népszabadság.

A párt szóvivője és egyik frontembere, Horváth Aladár 1990 és 1994 között az SZDSZ színeiben volt országgyűlési képviselő, később a Roma Polgárjogi Alapítványt, a Polgárjogi Mozgalmat és az Országos Cigány Önkormányzatot vezette.

Ma a hatalom szemében mindenki cigány, aki szegény

– mondja Horváth Aladár, aki még arról is beszél, hogy

A faji és társadalmi kirekesztés intézményesült a közigazgatásban, ez a szemlélet vált uralkodóvá a mindennapokban is. Elkülönítettek bennünket, harmadik világbeli nyomorba taszított közösségeinket kápók és vajdák uralma alá hajtották. A demokrácia felszámolódott, egy új vészkorszak előjeleit látom, ezért szakítanom kell a „színvak” politizálással.

Horváth a Népszabadságnak elmondta, tavaly ősszel alakult a párt Miskolcon, eddig ötezer, főként borsodi tagjuk van, Borsodon kívül Szabolcsban, Hajdú-Biharban és Nógrádban alakult megyei alapszervezet. A terv az, hogy december végéig a romák által tíz legsűrűbben lakott megyében létrejöjjön a helyi szervezet.

A párt elnöke Horváth József, eddig ő fizette a párt összes költségét. A cél 106 egyéni jelölt állítása és az ötszázalékos küszöb elérése. Azt állítják, se a jobboldali, se a baloldali pártokkal nem szövetkeznek.