Hajdu: A barátnőjét fenyegette meg halálosan az elfogott férfi

2013.12.03. 21:13
Barátnőjét fenyegette meg halálosan az a férfi, akit hétfő este fogtak el a terrorelhárítók a Ferenciek terén. A TEK főigazgatója az ATV-ben is elismerte: hibáztak. Ennek ellenére kiáll a kollégáját megsebesítő kommandós mellett.

Több embert meg akart ölni a hétfőn a budapesti Ferenciek terén egy taxiban elfogott férfi, ezért volt szükség a mielőbbi elfogására - közölte a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Hajdu János ugyanakkor cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy a férfi csoportos öngyilkosságot szervezett volna. A rendőrség nagy értékre elkövetett csalás miatt körözte őt, és azért kérték a TEK segítségét, mert a barátnőjének írt levélben gyilkossággal fenyegetőzött, és az egyik mellékelt fényképen fegyverrel volt látható.

Fegyvert tartott a fejéhez

"A barátnőjét megfenyegette, (...) ha nem tart vele, akkor saját magával, ővele (is végez), és még több embert visz a halálba, (...) különböző fotókat mellékelt, ahol fegyvert tart a saját fejéhez, és ezzel zsarolta a lányt" - mondta.

Ha valaki azzal fenyegetőzik, hogy több embert visz magával a halálba, azt illik komolyan venni - hangsúlyozta a TEK főigazgatója, utalva arra, hogy volt már olyan eset, amikor a rendőrök nem értek oda időben egy családi drámához vagy nem tudtak megakadályozni egy féltékenységi gyilkosságot.

Arra a kérdésre, miért a főváros egyik forgalmas helyén fogták el a férfit, egyebek mellett arról beszélt, hogy az egész világon a legtöbb esetben lakott területen, városban történnek az elfogások.

Szerinte az arra járók nem voltak veszélyben sem az akció időszakában, sem a lövés pillanatában. Mint mondta, utólag derült ki, hogy az elkövetőnél a taxiban nem volt fegyver.

A TEK hibázott

Arra, miként történhetett, hogy az egyik munkatársa véletlenül meglőtte a társát, azt mondta: már az elfogás után, amikor a kolléga eltette a fegyverét, "belenyúlt az elsütő billentyűbe", így lőtte meg a mellette az egyik gépkocsiban ülő technikus munkatársukat.

Ez súlyos szakmai hiba volt, "a kolléga hibázott, a műveleti egység hibázott, a TEK hibázott, ezt így hívják" - mondta. Arról beszélt, szakmai parancsnoki vizsgálat kezdődött, de szerinte az ügy nem bonyolult, és a kolléga is elismerte, hogy hibázott.

A hibázó kollégáját "jó harcosnak", az egyik legjobb lövésznek jellemezte, aki az egyik megyei beavatkozó egységtől érkezett a TEK-hez, és azt is mondta, ki fog állni érte, küzdeni fog azért, hogy megtarthassa a munkahelyét.

"Erre képzést nehéz tartani"

A parancsnoki vizsgálat után szerdán ügyészségi vizsgálat is kezdődik, és szerinte a bíróság előtt meg fogják állapítani a bűncselekményt, a kollégáját pedig vélhetően el fogják ítélni. Beszélt arról is, hogy a műveleti igazgató állománygyűlést rendel el, amelyen a problémát kielemzik. Arra a felvetésre, mit tesznek, hogy elkerüljék a hasonló hibákat, azt mondta, "erre képzést nehéz tartani", mert a hibát figyelmetlenség okozta.

Mint azt az Index megírta, a meglőtt TEK-es információnk szerint nem technikai munkatárs, hanem felderítő volt, a figyelmetlen kolléga pedig szabálytalanul járt el, amikor csőre töltött fegyverét akarta visszatenni a pisztolytáskába. Arról is írtunk, hogy hasonló malőr már Hajduval is megesett, még évekkel ezelőtt.