Vendel
6 °C
19 °C

Miklós zsákban hozza Xavert

2013.12.05. 14:44 Módosítva: 2013.12.05. 19:26

Az eddigi csendes, nyugodt kora téli napok után a hét végére mozgalmassá válik időjárásunk, péntekre virradóra ugyanis északnyugat felől a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja éri el a hazánkat, mely Mikulás napján át is robog fölöttünk, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Pénteken Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint Budapest területén a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres erősséget. Így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, míg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyében a várható tartós, sűrű ködre is figyelmeztetnek.

A várható orkán erejű szél és az az által keltett vihardagályok miatt Európa több országában is a legmagasabb fokú riasztást adták ki, Németország több térségében emberemlékezet óta nem látott viharra készülnek.

A frontrendszer felhőzetével az éjszakai órákban éri el hazánkat, főként az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas eső, kisebb havazás, de eleinte akár ónos eső, fagyott eső is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban ezúttal sem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter.

Pénteken napközben a gyorsan robogó felhőkből már csak helyenként alakulhat ki hózápor, viszont a délnyugati tájak kivételével egyre nagyobb területen megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, az ország északi felén a legerősebb széllökések a 70-90 km/órát is elérhetik, sőt elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében akár 100-120 km/órás szélvihar sem tartható kizártnak.

Szombaton is folytatódik az erősen szeles időjárás, a felhőátvonulásokból elszórtan alakulhat ki hózápor. A legerősebb széllökések ekkor is sok helyen meghaladhatják a 70-80 km/órás sebességet, de a Dunántúl északi felén és a Balaton keleti medencéjében ismét előfordulhat 100 km/óra közeli szélvihar.

Hajnalban többnyire fagypont körül, kevéssel az alatt, napközben pénteken 2 és 6, szombaton 0 és 5 fok között alakul majd a hőmérséklet, azonban a viharos szélben hőérzetünk ennél lényegesen alacsonyabb lesz.

Vasárnapra aztán jelentősen mérséklődik a légmozgás, de kisebb csapadék továbbra előfordulhat.