Tízmilliós prémiumokat osztottak az állami cégek

2013.12.09. 07:23

Kilenc-tíz havi fizetését vihette haza prémiumként több állami cég vezetője tavalyi munkájának elismeréséül – írja a Blikk.

A  legszerencsésebbeknek 19,2 millió forinttal jutalmazták a tavalyi teljesítményét, hárman is ebbe a kategóriába kerültek: Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Baranyaynak a helyettesei sem jártak rosszul: ők 17-18 millió forintot vihetnek haza tavalyi munkájukért. Az MFB a magas prémiumok indoklásául elmondta: „Egyetlen ember és egyetlen forint sincsen, amit ajándékba kapott volna bárki is. A prémiumok mögött vállalt és értékelt pluszteljesítmény van, kinek-kinek sok-sok túlórája, átdolgozott hétvégéje” – írta a lap.

A MÁV is fűzött indoklást a jutalmakhoz, miszerint „a MÁV Zrt. évtizedek óta első ízben tavaly ért el pozitív, 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt”. A cég egy átlagos dolgozója ebből nem sokat profitálhatott, nekik egy 25 ezer forintos vasárnapi jutalommal köszönték meg a fáradozásukat.

Habár összegben elmaradva fenti társaitól, de a listán szerepel még Csillag Tamás, a jelzáloghitelesek mentésére szakosodott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója is, nettó 10,8 millió forinttal. Ennek indoklásául a Blikkel közölték: „a 2012. évre megállapított prémiumfeladatok kiértékelését követően a tulajdonosi jogok gyakorlója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő engedélyezte az összeg kifizetését”.

A Blikk által megkérdezett „több tucat” állami cég közül mindössze kettőnél nem kaptak prémiumot a vezetők: a Magyar Posta Zrt.-nél és az Erzsébet Szállodák Nonprofit Kft.-nél.