Őket ajánlhatná Gyurcsány miniszterelnöknek

2013.12.11. 12:27
Ha ránk hallgatna. Miniszterelnök-casting 2.0.

December 10-ig adott ultimátumot Gyurcsány Ferenc az MSZP-nek és az Együtt 2014-nek, hogy őt is vegyék be az összellenzéki buliba. A határidő lejárt. A Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Hír TV szerint ha a Demokratikus Koalíció vezetője nem kap választ, akkor közös miniszterelnökjelölt-jelöltek megnevezésével próbál meg nyomást gyakorolni. Eddig Antall Péter, Felcsúti Péter, Gémesi György, Király Júlia, Róna Péter és Tétényi Éva nevét dobta be a sajtó. Most mi jövünk! Ön pedig a cikk végén szavazhat, melyiküket látná legszívesebben Orbán Viktor kihívójaként.

Vágó István

A józan észre hallgatva ki más is lehetne a közös baloldali jelölt, mint a józan ész embere? Vágó elsősorban baloldali és csak másodsorban gyurcsányista. Az egész ország ismeri, de akármennyit is vitázik Fábry Sándorral, még mindig többen ismerik kvízmesterként, mint politikusként – ami a választásokon meglepően fontos. Ki merné azt állítani, hogy Vágóval szemben bárki is egyenlő félként tud odaülni egy választási tévévitára? És ki merné azt állítani, hogy nem lenne fantasztikus fordulat, ha hosszú pályafutása során egyszer a Nagy Kérdező maga válna a válasszá?

01

Vértes András

A GKI vezetőjének nem lenne ismeretlen terep a miniszterelnök-jelöltségesdi, 2009-ben, a Nagy Kormányfőcastingban már felbukkant. Akkor hatalmas megtiszteltetésnek érezte azt, hogy a neve egyáltalán felmerült. Pedig az lett volna a csoda, ha egyáltalán nem gondol rá senki. Mindig is közel állt az MSZP-hez, őt tartják egyebek mellett a 2005-ös áfacsökkentés és a 2006-ban született szolidaritási adó ötletgazdájának. Az a jó Vértesben, hogy rendkívül optimista, így akkor sem aggódott különösen, amikor az előző kormány idején rajta kívül már minden épeszű ember tudta, hogy sürgős kiigazításra lenne szükség. Ahogy 2009-ben egy konferencián fogalmazott: bajaink java része csak a bírálók „negatív, önsorsrontó hozzáállásából” fakad. Ha van Gyurcsányékban egy kis jóérzés, akkor meglebegtetik Vértes nevét, így legalább megint eltelne úgy 24 óra, hogy újra megtiszteltetve érezné magát.

vertes

Biszku Béla

Sokat gondolkoztunk, hogy az Orbán-kormány politikai üldözöttjei – Dániel Péter, Hagyó Miklós, Portik Tamás stb. – közül kit tegyünk fel a listára, de fajsúlyos kormányzati tapasztalattal közülük kizárólag Biszku Béla volt belügyminiszter, MSZMP KB-titkár rendelkezik. Biszku pajzsra emelésével a magyar baloldal minden ideológiai önmarcangolása megoldódna, a Nagy Imre–Kádár-dilemmától egészen odáig, hogy a rendőrség vajon túl kemény volt-e 2006 őszén. Biszku mellett szól az is, hogy az emberek nem kötik a nevéhez az elmúltnyolcév kormányzásának hibáit, és Oroszország térségbeli erősödése is összhangban van külpolitikai programjával. Orbán Viktor máig nem tudta elhallgattatni a jogállamért aggódó hangokat. Biszkunak ez is sikerülne.

biszku

Ken Livingstone

Ha a gyengén teljesítő válogatott élére lehet egy sikeres külföldi menedzsert castingolni, akkor miért ne lehetne a gyengén teljesítő magyar baloldalnak egy külföldön már bizonyított közös jelöltje, London expolgármestere? Egy ilyen emberre még az MTI sem tudná rásütni az elmúltnyolcév bélyegét, és nem rémülne meg Habony Árpád vagy Simicska Lajos neve hallatán. „Vörös Ken” pontosan ilyen jelölt lenne, hiszen ő már két cikluson keresztül menedzselte elképesztő sikeresen a második legnagyobb magyar várost, de nem ám Demszky-féle nyálas liberális módszerekkel, hanem kőkemény baloldalisággal. Ráadásul mennyire cool már az az arc, akinek támogatására együtt mozdul meg a Pink Floyd, Fatboy Slim és a Blur?

Medgyessy Péter

Ő 2002-ben már bebizonyította, hogy képes összefogni és győzelemre vezetni az ezerszínű baloldalt. És azt se felejtsük el, hogy egyszer már levezényelt egy jóléti rendszerváltást. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Fidesz azóta is egy az egyben az ő modelljét koppintja. Ráadásul Gyurcsányhoz hasonlóan Megyó is abszolút reálisan látja múltbéli hibáit és érdemeit, és ezt az őszinteséget minden bizonnyal értékelni fogják az igaz szóra és az árkok betemetésére áhítozó választók is. Medgyessy jelöltsége kétszeresen is nehéz helyzetbe hozná a Fideszt. Egyrészt neki már tényleg semmi takargatnivalója nincs, hacsak nincs valahol egy szaftos felvétel fiatal éveiből. Másrészt a kormánypártnak ejtenie kellene az egész elmúltnyolcévezést, és 2014 tavaszáig már egészen biztosan nem maradna idejük lecserélni azt az emberek fejében elmúlttizenkétévre. Meg különben is, az milyen hülyén hangzik már?

Lázár György

Orbán Viktor mögött 2014-re már két teljes miniszterelnöki ciklus fog állni, a baloldalnak pedig be kell látnia, senkijük sincs, aki legalább nyolcévnyi kormányzati tapasztalatot fel tudna mutatni. Márpedig minden elsőéves politológus tudja, a választókat a kormányzóképességről kell meggyőzni. Hogyan lehetne ezt mégis elérni? Pofonegyszerűen: csak fel kell kérni Magyarország 1975–1987 közötti kormányfőjét, Lázár Györgyöt! Elég volt a harmincas-negyvenes éveikben kormányra kerülő fiatal kontárokból, a forrófejű Orbánokból, Bajnaikból, Gyurcsányokból! A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának volt elnöke jövőre tölti be a kilencvenet, ráadásul az elmúlt 25 évben teljes visszavonultságban élt, tekintélyét nem koptatta el a csip-csup napi politikai csatározásokban. Hogy Orbánnak kétharmados parlamenti többsége van? Lázárnak meg háromharmados volt, úgyhogy a vitát itt le is lehet zárni.

lazar gyorgy

Kőrös Gusztáv Tibor

Lenne-e ideálisabb jelölt annál az embernél, aki a bajai videóügy executive producereként forradalmasította a politikai kommunikációt? Akiben egyesül a Ron Werber és Habony Árpád, ráadásul egy ideig még a DK tagja is volt? Aki képes arra, hogy a jó ügy érdekében főszerkesztőt és pártsajtóst buktasson? Akinek olyannyira szívügye a demokrácia védelme, hogy még egy konkurens párt kérésére is azonnal ugrik, és összedob egy oktatóvideót, nehogy a szerencsétlen cigányok engedjenek a fideszesek csábításának és megvásároltassák magukat? Kőrös mellett szól az is, hogy kihívójával, Orbán Viktorral ellentétben ő egyértelműen piacbarát. Mással nemigen magyarázható, miért csak akkor hajlandó beszélni újságírókkal, ha azok 80 ezer forintot perkálnak le neki. Kérdésenként.

Molnár F. Árpád

Nyugat-Európában nem példa nélküli, hogy valaki az újságírói hivatást adja föl a politikáért, elég csak Boris Johnsonra gondolni. Molnár F. Árpád a Hírháttér Multimédia alapító-főszerkesztőjeként, a világot irányító Echelon rendszerek első és kizárólagos magyar leleplezőjeként vált az internet sztárjává, majd egy érdekes fordulattal Gyurcsány Ferenc holdudvarába került és a DK-közeli Hírhatár-lapcsoportnak kezdett el dolgozni. Olyan sajtótörténeti mérföldkövek fűződnek a nevéhez, mint a Gyurcsány testőre szereti a hot-dogot. A baloldal jelenlegi szellemtelen és unalmas vezéreivel szemben Molnár F.-nek számtalan eredeti gondolata van a világ működéséről. Semmi sem állhat jelöltsége útjába, leszámítva az elektrosokk-terápiával és elmeorvosi szakvéleményekkel támadó globális háttérhatalmakat.

Gyurcsány Ferenc

Hát ismerjük már ezer éve, komolyan, Gyurcsány nem volna Gyurcsány, ha ezt a lépést nem húzná meg! De ne gondoljuk azt, hogy a Demokratikus Koalíció konszenzusos jelöltje az Gyurcsány Ferenc lesz, aki tönkretette az országot, és bravúros teljesítménnyel szinte egymaga harcolta ki a kétharmadot Orbán Viktornak! Nem, dehogy! Ez az a Gyurcsány Ferenc lesz, aki a szarból hozta vissza a kormányzást, aki bevezette a 13. havi nyugdíjat, aki alatt a buli színe még nem a narancs, hanem a vörös volt . Az egyetlen ma is aktív politikus, aki legyőzte Orbán Viktort.

gyurcsany

Ki legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt?