2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A Gyurcsányt agyonlőni akaróra szavaznak a gyurcsányisták

2013.12.12. 12:30 Módosítva: 2013.12.12. 14:15

Meglepő fordulatot vett az ásotthalmi polgármester-választás, ahol az eddigi fideszes vezetőt saját képviselőtársai puccsolták meg, írja a Magyar Narancs. A négyezer fős dél-alföldi település vezetéséért a fideszes Petró Ferenc és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye mozgalom elnöke száll ringbe, aki a Csongrád Megyei Közgyűlésbe jobbikos színekben jutott be.

És most jön a csavar. Azt a Toroczkai Lászlót, aki az őszödi beszédet követő székházostrommal vált híressé, és aki 2011-ben egy hangelvételen arról beszélt,

Agyonlőném Gyurcsány Ferencet!

nos, ezt a Toroczkait támogatják a helyi DK-sok, azaz Gyurcsány Ferenc követői.

Persze itt volt még egy csavar, ugyanis a helyi DK-sok nem is olyan régen még MSZP-sek voltak, aztán testületileg átigazoltak a volt miniszterelnök pártjába. Úgy tűnik, a lépésükben nem lesz sok köszönet. 

Fokozza az ásotthalmi helyzet sajátosságát, hogy a helyi baloldaliak Toroczkainak adták ajánlószelvényüket, sőt december 15-én a voksukat is neki szánják. Ez egy fideszes falu – magyarázza Márki József, a helyi DK tagja. – Itt 90 százalékban a kormánypártot támogatják, de én nem akarom őket támogatni, tőlem mindent elvettek.

Végül annak fejtegetése után, hogy az elesettek, a szegények támogatását, a velük való szolidaritást mennyire fontosnak tartja, oda lyukadunk ki, hogy nem akar kormánypárti polgármestert, és a helyi közélet köszönő viszonyban sincs a nagypolitikával. „Itt helyben mindenki csak ásotthalmi. Van, aki változást akar, van, aki nem. Toroczkai pedig változást hoz” – fejezi be az ásotthalmi DK tagja, aki érdeklődésünkre elmondta: akkor is Toroczkaira szavaz, ha Gyurcsány ezért fel is hívja.

A Magyar Narancs cikkének megjelenése után a DK helyi választókerületi elnöke egy közleményt adott ki, amiből arra lehet következtetni, ki fogják zárni az ex-MSZP-s DK-sokat:

A sajtóban fölröppent hírekkel ellentétben a Demokratikus Koalíció egyetlen országos vagy helyi szervezete sem tárgyalt az ásotthalmi polgármester-választásról, nem állított jelöltet és nem döntött egyik jelölt támogatásáról sem. A Demokratikus Koalíció eddig sem vállalt és a továbbiakban sem vállal semmiféle közösséget nácikkal, fasisztákkal, fajgyűlölőkkel és antiszemitákkal. Mindezek folytán a leghatározottabban cáfolja, hogy támogatná Toroczkai polgármester-jelöltségét. A DK Csongrád megyei 2. sz. választókerületi szervezetének vezetése nem tud arról, hogy a párt bármely tagja vagy csoportja ezzel ellentétes döntést hozott volna. Ha ez mégis megtörtént, az illetők olyan élesen helyezkedtek szembe a DK alapelveivel, krédójával és politikájával, hogy egy percig sem lehet tovább helyük a pártban.