Nem jó a kommunikációnk − mondta az MSZP, majd kidobta a sajtót

2013.12.12. 22:43
„Gyurcsány a legnagyobb kampányharcos, de az kiderült, hogy nem tud kormányozni" − mondta Kéri László politológus, aki addig hisztizett és hergelte az MSZP XVIII. kerületi, többségében idős szimpatizánsait egy sajtónyilvános beszélgetésen a Hír TV munkatársai ellen, hogy a kerület szocialista képviselője minden újságírót elküldött. Egy olyan beszélgetésről, ami arról szólt, hogy vajon miért nem tud az MSZP jól kommunikálni, miért nem sikerül átvinni az üzenetüket az emberek felé. Én karácsonyig már nem kérek semmit.

Úgy néz ki, mint egy majom.

− mondta egy idős úr a mellette ülő idős hölgynek a Hír TV operatőrére mutatva. Ilyen hangulatot sikerült teremtenie a valószínűleg megfázása miatt nyűgös és a Hír TV legutóbbi, rövid videórészlete miatt sértődött Kéri Lászlónak a XVIII. kerületben tartott Ütköző című beszélgetésen, az MSZP helyi központjában. A beszélgetőpartnerei Dési János, Lendvai Ildikó és a kerület MSZP-s képviselője, Simon Gábor voltak.

Kapcsolják ki!

A beszélgetés témái a 2014-es választás lehetséges forgatókönyvei, a Fidesz kommunikációja és az MSZP antikommunikációja, valamint természetesen Gyurcsány Ferenc voltak. Miután a Hír TV letette mikrofonját az asztalra, ezeket a témákat szakította félbe 5-10 percenként Kéri László egy-egy olyan mondattal, mint:

Innentől nem azt az előadást tartom, mint amire készültem. Nincs kedvem ahhoz a két mondathoz, amivel lejárathatnak

És ez látványosan behergelte az idős közönséget is. Mert Kéri mindig akkor csapott le a gyerekes hisztijével, amikor az emberek már el is felejtették volna, hogy ott a Hír TV. De így fél óra múlva már a közönség kiabálta, hogy kapcsolják ki a mikrofonjukat, küldjék el őket, hát micsoda pofátlanság ez kérem.

Ekkor lépett közbe Simon Gábor, de bár ne tette volna. Amilyen biztatóan kezdte („kezeljük ezt a helyzetet higgadtan”), olyan katasztrofálisan folytatta: ő is hisztizni kezdett. Elmondta, hogy az a szemét Hír TV olyan aljasságokra is képes, hogy a leglehetetlenebb pillanatokban rontanak a politikusokra a kérdéseikkel. A múltkor is esett az eső, ő rohant be a képviselői irodaházba, még zilált a futástól, amikor azok kérdezni kezdték. Ezzel valószínűleg tényleg sikerült megfognia, mi is a probléma a Hír TV-vel.

Szerencsésebb lett volna, ha bejelentkeznek

− mondta végül Simon 'okos' Gábor a Hír TV-seknek a sajtónyilvános rendezvényen. Majd azt a megoldást találta ki − körülbelül háromnegyed órával a beszélgetés kezdete után −, hogy jó, akkor eddig volt sajtónyilvános a rendezvény. „És most akkor menjenek el” − mondta a Hír TV-sek irányába.

Itt egy pillanatra még azt gondoltam, hogy arra gondol, csak nekik kell elmenniük: sorba megyünk majd, melyik újságíró honnan jött, és Kéri 'gyermek' László majd eldönti, hogy ki maradhat, és ki nem. De minden újságírónak el kellett hagynia a beszélgetést: a Hír TV-nek, az MTI-nek és az Indexnek.

A baloldal kifulladt

A beszélgetésnek azon a részén, amin még ott lehettem, többek között arról volt szó, hogy a Fidesszel ellentétben az MSZP-nek és a baloldalnak nincs olyan üzenete, ami homogén és átlátható. Ami olyan sok dolgot lefedne, mint a „rezsicsökkentés”. „Az okos dolgok nem állnak össze egy versenyképes üzenetté. Ha nincs üzenet, akkor azt fogadják el, ami van" (a Fideszét) − mondta Kéri, amihez csatlakozott Lendvai Ildikó is: „A Fidesznek van egy nagyon leegyszerűsített, de érzelmileg átélhető sztorija a világról. Ez bár lapos és káros, de lehet egy mondattal közvetíteni. »Nem leszünk mi gyarmat« például."

Kéri szerint 2010 nem egyszerűen csak az MSZP veresége volt, hanem a balodal válságának egyértelmű következménye: „A magyar baloldal kifulladt." Erre tökéletes bizonyíték szerinte az, hogy 2004 és 2010 között öt elnököt „fogyasztottak el”: „az abnormális, mély, sokdimenziós útkeresés, ha egy párt ennyire nem találja meg a szimbolikus figuráját”. A baloldal ráadásul képtelen választ adni arra, hogy miért érzi az emberek többsége a rendszerváltást sikertelennek.

Nem tudtuk, mire szavazunk

Kéri szerint három forgatókönyv képzelhető el 2014-ben. Az első, hogy a Fidesz megnyeri a választást 2/3-os többséggel, mert az ellenzék szétdarabolt. Az új választási törvény miatt, alacsony részvételnél, 35-40 százalékos eredménnyel is tud 70-80 százalékos parlamenti fölényt csinálni. A második, hogy az ellenzék az utolsó pillanatban összeszedi magát, és bár nyer a Fidesz, de kisebb parlamenti többséggel, ami egy egészen más politizálásra kényszeríti a kormányt. A harmadik pedig – ami a vágyai közé tartozik –, hogy el tudja érni az Orbánnal szembeni politikai erő, hogy egyetlen jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben mind a 106 egyéni körzetben. Kéri szerint egyik verzió sem lehetetlen.

Lendvai szerint ennek a választásnak az a tétje, hogy „lehet-e arra hivatkozni később, hogy az elmúlt négy év legitimálódott, vagy nem”. Mert szerinte négy éve lehetett azt mondani, hogy „nem tudtuk mire szavazunk”. Most azonban már nem. Az MSZP-s politikus lát esélyt a kormányváltásra, és érzi is a kormányváltó hangulatot, de azt mondta, ez egy új helyzet, ami most van: „Máskor az van, hogy a pártok ellenzékből halálra dolgozzák magukat hogy az emberek idegeit felborzolják, hogy kormányváltó hangulatot csináljanak. Most azt látom ez már megvan, most a politikai elitnek kellene hozzánőnie ehhez a hangulathoz."

Gyurcsány Ferenc

Kéri szerint a Demokratikus Koalíció szavazóbázisára is szükség lenne, de Gyurcsány nagy kockázat, „nem lehet megítélni, hoz vagy visz”. Ráadásul szerinte Gyurcsány a baloldalon létrejött szövetség felbontásán ügyködik azzal, hogy állandóan, erőszakkal akar belekerülni. Kéri szerint sokaknak vonzó Gyurcsány stílusa, ez a „mutassatok valakit, akit nem vágok pofán” stílus, főleg, hogy se Mesterházy, de pláne Bajnai nem olyan jó kampánystratéga, mint Gyurcsány. „Sokan szeretnének egy bátor vezetőt látni, és még akkor is rászavaznának, ha látják, hogy nem kormányképes" – mondta.

Lendvai pedig arról beszélt, hogy ő az MSZP-n belül azon az állásponton van, hogy az összefogást szélesíteni és mélyíteni kell, amibe Gyurcsány Ferenc is beletartozik: 

Úgy tűnik, hogy a kétlistás, kétvezetős modell nem jött be eléggé. De csak udvariasságból mondom, hogy nem eléggé.

A hiszti kirobbanása után a közönség valószínűleg minden kifelé igyekvő embert Hír TV-snek nézhetett, mert csak megvető szemekkel, „minek kell idejönni?” beszólásokkal találkoztam, majd az ajtóban még megkínáltak vigaszképpen MSZP-s cukorkával.