Bölcskei: Az egyház nem beszélhet kívülálóként a náci eutanáziaprogramról

2013.12.13. 20:45

A hitleri eutanáziaprogram az egyházi gyógyintézményeket sem kerülte el, ezért erről a témáról nem beszélhet kívülállóként az egyház – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök pénteken, amikor megnyitotta a XX. századi Taigetosz című konferenciát.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Iskolája más szervezetekkel összefogva a pénteki nyitókonferencia után 2014-ben rendezvénysorozattal emlékezik meg a holokauszt idején meggyilkolt, fogyatékos emberekről.

1939. szeptember 1-én kelt az a parancs, amelyben Hitler elrendelte a Harmadik Birodalomban élő szellemileg és testileg fogyatékos felnőttek eutanáziaprogramját.

A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa kiemelte: az Immánuel otthon nagyszerű bizonyítéka annak, hogy tanítani lehet azokat a szellemi fogyatékos gyermekeket is, akiket a 15 évvel ezelőtti jogszabályok képezhetetlennek neveztek. Ezek a gyermekek ma már tankötelesek, és az otthon meg is tesz mindent azért, hogy bebizonyítsa: fejleszthetők.

Az EU Európa a polgárokért program támogatásával 2014-ben megvalósuló programsorozat keretében Debrecenben létrehoznak és felavatnak egy emlékhelyet a holokauszt idején meggyilkolt fogyatékos emberek emlékére. Győri Zsófia, az Immánuel otthon vezetője elmondta: a programban vándorkiállítást indít útjára a népirtás elfeledett áldozatairól a Kézenfogva Alapítvány, a projektpartnerek nemzetközi konferenciákat és workshopokat rendeznek, illetve tananyagot dolgoznak ki középiskolásoknak és értelmi fogyatékos tanulóknak.

Ezekkel a könyvekkel az osztályfőnöki, történelem-, illetve a hit- és erkölcstanórákon találkozhatnak majd a diákok - fűzte hozzá Győri Zsófia, kiemelve: a program célja, hogy a visszaemlékezésen túl segítse a fogyatékkal élők társadalmi integrációját a többségi társadalom érzékenyebbé tételével, illetve a fogyatékosok értékeinek felmutatásával. A programban a fogyatékosok társadalmi megítélése mellett elsősorban a középiskolások nyitottságát vizsgálják majd.

Giflo Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. programiroda vezetője példaértékűnek nevezte a program megvalósulásának érdekében létrejött összefogást. Elmondta: szervezetük a tananyag kidolgozásban, a programok koordinálásában és a partnerek kapcsolattartásában nyújt majd segítséget.

Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere a konferencia megnyitóján utalt rá, hogy minden társadalom értékmérője, hogyan gondoskodik azokról, akik segítségre szorulnak. Mint mondta, Debrecen e tekintetben is élen jár, hiszen állami, önkormányzati és egyházi szinten is gondoskodnak a rászorulókról.