Pártpénzek koordinátora lett a kínossá vált LMP-s

2013.12.13. 13:03
Az LMP pártkasszájának feltöltésével és a gazdasági holdudvar kialakításával bízták meg Ladányi Attilát alig néhány nappal azelőtt, hogy roppant kínos helyzetbe hozta a pártot. Ladányiról, aki novemberben még az LMP országos választmányának tagja volt, kiderült, hogy 220 milliós támogatást nyert azon az NFÜ-tenderen, amelyet az LMP teljes gőzzel támadott, azt állítva, hogy mutyipénzeket osztogattak baráti pályázóknak. Schiffer András szerint Ladányi eddig nyilvánosságra nem hozott megbízatása már meg is szűnt.

Az Index információi szerint az LMP gyenge pénzügyi helyzetének javítását, „a fundraising tevékenység koordinálását” kapta feladatul Ladányi Attila, és emiatt mondott le a párt országos választmányában betöltött helyéről.

A párt kínos pofonba futott Ladányi Attila és Jakab Tamás pártpénztárnok miatt az elmúlt hetekben. Az Átlátszó.hu kiderítette, hogy a két LMP-s cégein keresztül 220-220 milliós támogatást nyert az NFÜ megújuló energiás beruházások és naperőművek létesítésére kiírt pályázatán. A pályázatot azonban korábban teljes gőzzel támadta az LMP, mert akkor még csak azt lehetett tudni, hogy a sok jelentkező közül kiválasztott néhány nyertes között NFÜ-közeli vállalkozók is vannak.

Vágó Gábor és Szél Bernadett a parlamentben is szóvá tette a visszaéléseket, és mutyipályázatnak titulálták a KEOP-programot. Az Index csütörtökön írt arról, hogy a botrányok miatt a napokban végül visszamenőleg megváltoztatták az eredeti kiírást, és törölték a naperőműves pályázatokat, holott tíz hónap alatt csak a keret harmadát osztották ki, és még több mint 100 cég várt pályázatának elbírálására.

Ladányi Attila a TDL-Energia Kft. nevű cégével, Jakab Tamás pártpénztárnok pedig a Construm Electro Kft.-vel nyert. Ugyanezen a pályázaton befutott Ladányi Attila üzlettársa is, aki egy harmadik céggel, az Amerstar Kft.-vel nyert 220 milliót. A vállalkozásokat kivétel nélkül 2012-ben alapították, korábbi tevékenységük nincsen.

A kellemetlen eset miatt Schiffer András is magyarázkodni kényszerült, azt állítva, hogy párttársai baromságot csináltak, de továbbra sincs kétsége a tisztességük felől. Az LMP-sek minden esetben kiemelték, hogy Ladányi időközben le is mondott választmányi tagságáról, tehát nem maradt következmények nélkül az ügy.

Azt azonban egyetlen magyarázat sem említette, hogy Ladányi éppen a pénzszerzés terén kapott új pártmegbízatást.

Ladányi november közepén az LMP belső levelezésében egy hosszú írásban számolt be a váltás hátteréről. Ebben a levélben azt írja, hogy az új megbízása alkalmat teremt számára, hogy a párt „még ki nem alakult gazdasági holdudvarának létrehozásában” részt vegyen. Ennek egyik módja éppen az LMP-közeli vállalkozások tömörítése, erősítése, írja Ladányi, hozzátéve, ahhoz, hogy a munkára koncentrálhasson, visszaadja választmányi mandátumát.

Az Index megkereste Ladányi Attilát, hogy mondja el a megbízatás hátterét, ő azonban az LMP sajtóosztályához irányított minket. Schiffer András, aki a korábbi megnyilatkozásaiban nem tett említést arról, hogy Ladányit fundraising koordinátorrá nevezték ki, most azt mondta, hogy a megbízatás a botrány kirobbanásakor már meg is szűnt.

Ladányi Pécsről került az ellenzéki párt 13 fős vezető testületébe. PR szakon tanult a PTE-n, majd a pécsi állatkertben dolgozott zoopedagógusként. Az LMP belső nyilvánosságának szánt levélből kitűnik, hogy fontos szerepet vitt a belső ellenzékkel szembeni küzdelemben. Azt írja, hogy magánélete és munkája is megsínylette a hosszas huzavonát, amíg végre „megszabadultak a PM-esektől”. Állítása szerint neki kellett elintéznie a jegyzőkönyv-hamisítok kiszűrésétől kezdve az irodakulcs visszavételekig rengeteg piszkos munkát, hogy „megmentsék” a pártot.

Kis kronológia

Az LMP tájékoztatása szerint a történések így zajlottak Ladányi körül:

- Ladányi Attila 2013. szeptember 18-án lett a párt adománygyűjtésért (fundraising) felelős megbízottja. A párt kinevezésekor nem tudott arról, hogy Ladányi Attila cége is a nyertesek között volt az LMP által kritizált NFÜ-tenderen.

- Ladányi Attila november 14-én, az ügy nyilvánosságra kerülése előtt mondott le országos választmányi tagságáról.

- Miután kiderült, hogy Ladányi Attila cége is a párt által kritizált pályázat nyertesei között volt, Ladányi Attila azonnal felajánlotta lemondását adománygyűjtési megbízotti pozíciójáról, amit a párt el is fogadott. Ladányi Attila november 30. óta nem a párt adománygyűjtési megbízottja.