Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Toroczkai László polgármester lett

2013.12.15. 22:24 Módosítva: 2013-12-15 23:24:50

A tévészékház ostrománál híressé vált Toroczkai László lesz a Csongrád megyei Ásotthalom polgármestere – dőlt el a vasárnapi időközi választáson. Toroczkait, aki 2011-ben  arról beszélt, hogy agyonlőné Gyurcsányt, a helyi DK-sok is támogatták; egy párttagot ki is zártak ezért.

Turbucz Marietta helyettes jegyző az MTI-nek elmondta: a helyi választási bizottság hivatalos tájékoztatása szerint Toroczkai László 71,5-28,5 százalékos arányban nyert a csaknem 4000 lakosú községben. A vasárnapi időközi választáson 1264-en adtak le érvényes szavazatot, ez 37,4 százalékos részvételi arány.

A Jobbik szívből gratulál Csongrád megyei közgyűlési képviselőjének, egyben szövetségese, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökének, Toroczkai Lászlónak

– közölte a radikális párt vasárnap éjjel. A DK nem kommentálta a választás eredményét.

Ásotthalmon a korábbi fideszes vezetőt saját képviselőtársai puccsolták meg. A négyezer fős dél-alföldi település vezetéséért a fideszes Petró Ferenc és Toroczkai László szállt ringbe, utóbbi a Csongrád Megyei Közgyűlésnek is tagja, jobbikos színekben.

Toroczkai a helyi DK-sok, vagyis Gyurcsány Ferenc követői előélete ellenére azért támogatták, mert szerintük Toroczkai a változást ígéri, ők pedig azt akartak. Egy helyi DK-s, Márki József odáig merészkedett, hogy azt mondta: „akkor is Toroczkaira szavaz, ha Gyurcsány ezért fel is hívja". Ha  Gyurcsány nem is hívta, a pártvezetés lépett: szombaton Gréczy Zsolt, a párt szóvivője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Márkit kizárják a pártból. A többiek viszont tagok maradhatnak.

Másik érdekesség, hogy a helyi DK-sok nem is olyan régen még MSZP-sek voltak, aztán testületileg átigazoltak a volt miniszterelnök pártjába.

Vasárnap egyébként három településen volt időközi választás.

  • Ásotthalmon a két polgármester-jelölt mellett a hat képviselői helyért tizenhárom jelölt indult.
  • Máriahalmon (Komárom-Esztergom megye) szintén polgármester- és képviselő-választást tartottak. Polgármestert négy jelölt közül lehetett választani, a négy képviselő-testületi helyért tizenhárman indultak. A négy független jelölt közül Knyezlné Drobinoha Erzsébet lett a polgármester a szavazatok 40 százalékával (a részvétel 54 százalékos volt).
  • Almáskeresztúron (Baranya megye) a korábbi polgármester öngyilkossága miatt kellett új választást kiírni. A polgármesteri tisztségért három jelölt versengett, a legtöbb szavazatot Veriga Lajos kapta, 28-at a 75 lakosú községben (ahol a 69 szavazásra jogosultból 59-en mentek el választani).