Bűnös a két húsvágóbárdos katonagyilkos

2013.12.19. 19:12
A világszerte megdöbbenést keltő bűncselekményt két nigériai származású, brit állampolgárságú muszlim fanatikus, Michael Adebolajo és Michael Adebowale követte el. A gyilkosság után a helyszínen megvárták a nagy erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket. A kivonuló rendőrökre is rátámadtak, akik több lövéssel megsebesítették mindkettőjüket.

A bírósági tárgyaláson a vádlottak elmondták, hogy mártíromságra törekedtek, azt remélték, hogy a rendőrök megölik őket - számolt be az MTI.

A 25 éves Lee Rigbyt - aki 17 éves kora óta szolgált a brit hadseregben, és megjárta az afganisztáni frontot is - a támadók a délkelet-londoni Woolwich kerület laktanyájának közvetlen közelében, a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel, húsvágó bárdokkal összekaszabolták és megpróbálták lefejezni, több száz rémült járókelő szeme láttára.

A merénylők még a rendőrség kiérkezése előtt arra biztatták a megdöbbent járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Egy ilyen felvételen, amely eljutott a brit televíziókhoz és a lapokhoz is, az egyik támadó véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, hogy "harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk, (...) szemet szemért, fogat fogért". A brit kormány azonnal terrorcselekménynek minősítette a támadást.

Adebolajo a londoni központi büntetőbíróságon magát "Allah katonájának", Rigby megölését pedig "háborús cselekedetnek" nevezte.

Az esküdtszék csütörtökön alig 90 perces mérlegelés után mindkettőjüket bűnösnek nyilvánította gyilkosságban.

Az eljárást vezető bíró az esküdtszéki végzés után bejelentette, hogy januárban hozza meg az ítéletet. Addigra várható ugyanis egy irányadó fellebbviteli bírósági határozat arról, hogy Nagy-Britanniában lehet-e alkalmazni a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A per során a vád részéről elhangzott, hogy a két tettes lesben állt a laktanya mellett, mivel kifejezetten egy brit katonát akartak megölni. Lee Rigby, aki éppen visszatérőben volt körletébe, civil ruhát viselt ugyan, de katonai hátizsák volt nála, és a két gyilkos így tudta azonosítani katonaként.

David Cameron brit miniszterelnök, aki a támadás időpontjában Párizsban tartózkodott, látogatását megszakítva visszatért Londonba, Theresa May belügyminiszter pedig elrendelte a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület, a COBRA összehívását.

A brutális gyilkosság után parlamenti vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a brit elhárítás (MI5) miért hagyta szabadon tevékenykedni a két férfit, akikről tudták, hogy szélsőséges iszlám csoportokkal tartanak kapcsolatot.

A brit lapok már közvetlenül a londoni katonagyilkosság után olyan egybehangzó értesüléseket közöltek, hogy az MI5 mindkét merénylőt évek óta ismerte és figyelte. Az is kiderült - ezt a brit külügyminisztérium annak idején hivatalosan megerősítette -, hogy Adebolajót Kenyában már több mint két éve őrizetbe vették és bíróság elé állították, azzal a gyanúval, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő, Szomáliában tevékenykedő as-Sabab terrorista csoporthoz szegődött, és másokat is a szervezet tagjai közé toborzott. A kenyai hatóságok végül visszatoloncolták őt Nagy-Britanniába.