Gyakorlatilag megvan a választás időpontja

2013.12.20. 08:14 Módosítva: 2013.12.20. 09:10

Áder János várhatóan a lehető legkorábbra, április elejére tűzi ki a választásokat. A köztársasági elnök a Magyar Rádiónak azt mondta, még szeptemberben arra kérte a pártok vezetőit, hogy ne kezdjék meg a kampányt, de ennek ellenére az már zajlik, kérése „süket fülekre talált”.

Áder fontosnak tartja, hogy egy elhúzódó kampány helyett mindenki tegye a dolgát, mert bár az ország elindult a válságból kivezető úton és túl van a nehezén, de munka még bőven van. A köztársasági elnök azt mondta, mérlegelnie kell, mi a jó az országnak és az embereknek: egy hosszú kampány, vagy az, ha minél hamarabb tiszta víz kerül a pohárba. Jó, ha a választók minél több információ birtokában hozzák meg döntésüket arról, továbbra is ezt a kormányt szeretnék, vagy egy másikat, de ehhez nincs szükség 8-10 hónapos versengésre - mondta az államfő.

Mindezek alapján Áder várhatóan április 6-ra tűzi ki a választásokat. 

A választási eljárási törvény értelmében a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. Ádernek eszerint vízkereszt, azaz január 6. és március 16. között kell meghatároznia az időpontot. A jogszabályok csak annyit írnak elő, hogy a szavazást áprilisban vagy májusban kell megtartani, és az idődont nem eshet húsvétvasárnapra (jövőre április 20-a). Ezek alapján - az immár egyfordulós - országgyűlési választásra a következő időpontok jöhetnek szóba: április 6., április 13., április 27., május 4., május 11., május 18. és május 25.

Az államfő dönthet úgy is, hogy az országgyűlési választások és az európai parlamenti választások egy időben legyenek. Ekkor azonban nincs lehetősége arra, hogy időpontok közül válasszon, mert az EP-választásokat minden tagállamban egy időben, május 22-25. között kell megtartani.

Ebben az esetben a magyarországi EP-választást (és a magyar országgyűlési választást is) május 25-én kell megtartani, mert a választási eljárási törvény értelmében parlamenti választás csak vasárnap tartható.

Az elmúlt hetekben több fideszes politikus elszólásából az derült ki, hogy ők már tudják, mikor lesz a választás. Orbán Viktor szeptemberi kongresszusi beszédében azt mondta, hogy „már most, hét hónappal a választások előtt azt halljuk..." – ami egyértelműen áprilisi dátumra utal.

Seszták Miklós KDNP-s képviselő október végén a parlamentben egy bekiabálásra reagálva vetette oda, hogy „április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol”. November 19-én Németh Szilárd a TV2 Mokka című műsorában tett erre vonatkozó félreérthetetlen utalást. Arról kérdezték, hogy képviselőként vagy polgármesterként politizálna-e 2014 után, mire azt válaszolta, „úgy néz ki, hogy az április 6-i országgyűlési választásokon fogok indulni".