Kinyithat minden patika január 1-jén

2013.12.24. 07:56

Szócska Miklós szerint nyugodtan kinyithatnak azok a gyógyszertárak január 1-jén, amelyekben még nem működik az új jogszabályoknak megfelelő online pénztárgép. Az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy a patikák jó részében már megvalósult a 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonlás, továbbá egy új légimentőbázis lesz Magyarországon.

Az államtitkár elmondta, a gyógyszertári informatikáért felelős rendszergazdák időben igényelték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által megkövetelt pénztárgépeket, így a patikák minden tőlük elvárhatót megtettek az átállás érdekében. Ebből fakadóan az államtitkár véleménye szerint az átállás nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban.

Jogszabályváltozás ezzel összefüggésben nem lesz, de Szócska Miklós úgy gondolja, hogy az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában figyelemmel lesz a jóhiszemű megközelítésre.

Az online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatban a NAV december 19-én közzétett tájékoztatása szerint az adóhatóság minden esetben mérlegeli, hogy az adóalany minden tőle elvárhatót megtett-e a kötelezettségének határidőre történő teljesítése érdekében, és a körülmények értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról vagy mellőzéséről.

Szócska Miklós a jövő év első napjától kötelező 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonlással kapcsolatban elmondta, a 2011. január 1-jétől hatályos jogszabálynak a 2330 közforgalmú patikából idén december elejére csak 187 gyógyszertár nem felelt meg, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatás szerint a társasági szerződés módosítása minden esetben folyamatban volt. Véleménye szerint a patikai működtetéshez szükséges 25 százalékos gyógyszerészi tulajdon megszerzéséhez kínált hitelprogramok kedvező feltételekkel vehetők igénybe. A költségvetésben nevesített, a patikai működést segítő források hozzájárultak ahhoz, hogy a patikák jövedelmezősége növekedett, és a 2010. évi adatokhoz képest kevesebb mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma. A gyógyszertári kintlévőségek aránya is 30 százalékkal csökkent a 2010-es adatokhoz képest.

A légi mentésről szólva elmondta, a meglévő hét légimentőbázis mellé egy új is épül Sárvár mellett, és valószínűleg a meglévők közül is áthelyeznek néhányat. Ezen fejlesztésekre 560 millió forintot terveznek.

Szócska Miklós az intézményi adósságrendezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: "szívós válságkezelés" tapasztalható a kórházaknál. A novemberi adósságrendezés fejében egyes kórházaktól több vállalást kértek, ezeknek a teljesülését időről időre megvizsgálják. Beszámolója szerint eddig tízmilliárd forintot tudtak a kórházak saját működésükön megtakarítani. A központi közbeszerzéseken is sokat spóroltak - jelezte az államtitkár. Mint mondta, a gyógyszerközbeszerzés teljesen még nem zárult le, de az eddig tárgyalásoknak köszönhetően éves szinten mintegy 3,77 milliárd forintot takarítottak meg az intézményeknek. Ez a teljes éves kórházi gyógyszerkiadás 10 százaléka. A földgázbeszerzés esetében összesen csaknem 1,2 milliárd, az áramközbeszerzésen pedig eddig több mint 800 millió forint a kórházi nyereség.

A jövő feladatai között az államtitkár a népegészségügyi programok folytatását, ezzel együtt a térségi egészségfejlesztési irodák kialakítását, a kórházi működés további racionalizálását és az alapellátás megerősítését említette. Kitért rá, hogy a jövő évi költségvetésben tízmilliárd forinttal több jut az alapellátásra, nő a finanszírozás, elosztási módjáról azonban még tárgyalnak. Szócska Miklós szerint meg kell erősíteni az alap- és járóbeteg-ellátást, mivel csak így lehet a népegészségügyben előrelépni és csökkenteni a drága kórházi bentfekvések számát.

Azt mondta, a béremelésnek és a rezidensi ösztöndíjprogramoknak köszönhetően csökkent a külföldön munkát vállalni kívánó orvosok száma, és remélhetőleg a diplomás szakdolgozók esetében is hasonló adatokat mérnek majd.