Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Újabb bomba robbant Volgográdban

2013.12.30. 00:00

Újabb robbanás történt Volgográdban hétfő reggel, ezúttal egy trolibuszon. Legalább tizennégyen meghaltak, huszonyolcan megsérültek, köztük egy öt és fél hónapos gyerek. A hatóságok azt feltételezik, hogy a robbantás – ahogy a vasárnapi is – terrortámadás volt. A két merényletnek hivatalosan összesen 32 halálos áldozata és száz sérültje van.

Újabb bomba robbant Volgográdban

A busz gyakorlatilag kettészakadt a robbanásban, ami akkor történt, amikor a jármű a város egyik forgalmas piaca mellett haladt el. Szemtanúk szerint a busz tele volt diákokkal. A tömegközlekedés áll a városban. A köztéri kamerák felvételeit már begyűjtötték a rendőrök, a busz azonban még azok közé a régebbi járművek közé tartozott, amelyeken még nincs utastéri kamera, így a hatóságok szerint nehéz lesz kideríteni, mi is történt pontosan.

A robbanás ereje négy kiló TNT robbanásának erejének felelt meg a nyomozók szerint, akik azt is kiderítették közben, hogy a robbantó öngyilkos merénylő férfi volt. 

Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő elrendelte, hogy a robbantás áldozatainak családjai kapjanak egymillió rubelt (egy rubel kb. 7 forint), a sérültek pedig 200.000 és 400.000 között, sérülésük mértékétől függően.

Vasárnap délelőtt háromnegyed tízkor a dél-oroszországi város forgalmas pályaudvarán történt robbantás. A hivatalos hatósági adatok szerint legalább tizenhét ember meghalt. Két sérült a kórházban halt meg, a helyi kórházakban 38 sérültet kezelnek, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok.

Robbanás Volgográd pályaudvarán

Vasárnap egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. Ebben akadályozta meg őt egy rendőr, amikor meg akarta vizsgálni a csomagot. Éppen akkor haladt el mellettük egy nő (őt hitték eredetileg a merénylőnek), amikor a férfi felrobbantotta a pokolgépet. A legfrissebb információk szerint tíz kiló trotil robbanóerejét is meghaladta a robbanószerkezet, pusztító hatását fémreszelékkel növelték.

Orosz sajtójelentések szerint az észak-kaukázusi Dagesztánban is robbantások voltak. A köztársasági fővárostól, Mahacskalától délre fekvő Derbent város két nagy szupermarketénél is működésbe lépett egy-egy robbanószerkezet. A dagesztáni rendőrség cáfolta, hogy bárki megsérült volna, és szerintük nem terrorcselekményről, hanem üzleti leszámolásról lehet szó.

Oroszország déli régiójában sok hasonló támadás történt az utóbbi években, ezek többnyire iszlamista lázadókhoz köthetők és összefüggnek Csecsenföld szeparatista törekvésével. Pénteken egy népszerű üdülővárosban, Pjatyigorszkban robbant autóba rejtett pokolgép, október végén Mahacskalában volt két támadás. Volgográdban pedig szintén októberben volt ilyen esemény: öngyilkos merénylő robbantott fel egy helyi buszjáratot, hat embert megölve és további harmincat megsebesítve.

Az iszlamisták robbantásai félelmet kelhetnek a Szocsiban másfél hónap múlva megrendezésre kerülő téli olimpia látogatóiban. Az mindenesetre biztos, hogy a terrorveszélyre számítani kell, hiszen Doku Umarov csecsen szeparatista vezér, Oroszország első számú közellensége még júliusban fenyegetőzött videoüzenetben, hogy mindent megtesz az olimpiai játékok megrendezése ellen.Volgográd 980 kilométerre fekszik Szocsitól, ahol a 2014-es, XXII. Téli Olimpiai Játékokokat rendezik.


Nagyobb térképre váltás

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport