Január 1-jétől közérdekű bejelentést lehet tenni az ombudsmannál

2013.12.31. 08:23
Mostantól bárki fordulhat állami vagy helyi önkormányzati szervhez úgy, hogy személyes adatai csak az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető.

Az mti szerint a 2014 első napjától hatályos törvény különösen a korrupciós ügyekbe bejelentést tevők esetében hoz pozitív változást. A bejelentéseket a hivatal mostantól úgy dolgozza fel, hogy az ne tartalmazza a bejelentő azonosítását lehetővé tevő adatot, a bejelentés anonimizált formában továbbítják majd az ügyben eljáró hatósághoz. Az ombudsman emellett közvetlenül is vizsgálhatja a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatát.

A törvény célja az állami szervek működésébe vetett közbizalom növelése, az állami működés jobbá tétele és a korrupció elleni hatékonyabb fellépés. A jogszabály a bejelentő védelmében meghatározza, hogy a panaszos vagy a bejelentő személyes adatai csak az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervnek adhatók át, amennyiben a szerv a törvény alapján jogosult az adatok kezelésére, vagy ha az adatok továbbításához a panaszos vagy közérdekű bejelentő egyértelműen hozzájárult.