Népszabadság: hűtlen kezeléssel vádolják a zöldhatóság lemondott elnökét

2014.01.03. 17:56

A Népszabadság információja szerint Tolnai Jánosné Szatmári Katalinnak már nemcsak a doktori címének és a nyelvvizsgájának hiánya miatt kell magyarázkodnia, hanem hamarosan a bíróság előtt is. A napokban az ügyészség egy több mint 13,7 milliós hűtlen kezelési ügy kapcsán vádat emelt ellene.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egy feljelentés alapján már 2010. március 22-én nyomozást rendelt el a püspökladányi önkormányzat egyes megbízási szerződései ügyében.

A nyomozás végére beigazolódni látszó gyanú szerint - írja a Népszabadság - egy, Tolnainé által képviselt kft. 2008-ban és 2009-ben nyolc megbízási szerződést kötött az önkormányzattal különböző önkormányzati projektekhez kapcsolódóan megvalósítási tanulmányok, előzetes felmérések és hasonló feladatok ellátására.

Az egyik legnagyobb megbízása a Püspökladányi Gyógyfürdő előzetes megvalósíthatósági tanulmánya címet viselte, de a tanulmány a szakértők szerint értékelhetetlen, hasznavehetetlen. A további hét szerződés alapján több tanulmány el sem készült, Tolnainé cége azonban ennek ellenére is kiállította a számlát, amit az önkormányzat befogadott, majd ki is fizetett.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás 13 millió 707 ezer forint vagyoni hátrányt tárt fel, amiből összesen egymillió forint térült meg. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét a Btk egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Tolnainéra letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

Lemondás

Tolnainé Szatmári Katalin december elején felmentését kérte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főigazgatója Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, a miniszter a kérést azonnal elfogadta.

"A személyemet ért folyamatos támadások és vádak alól tisztázni fogom magam. Nem hozhatom sem a minisztert, sem a Vidékfejlesztési Minisztériumot és sem az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget olyan helyzetbe, hogy a vádaskodásokkal kelljen foglalkoznia, a hatékony szakmai munka helyett" - fogalmazott lemondó közleményben Tolnai Jánosné.

A Kandó Kálmán Műszaki Főiskola jogutódjaként működő Óbudai Egyetem azt írta Jávor Benedek blogbejegyzésére válaszolva, hogy az irattári nyilvántartás szerint Tolnainé Szatmári Katalin, a Zöldhatóság vezetője nem szerzett oklevelet a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán.