Vesebaj ölte meg a libanoni terroristák vezérét

2014.01.04. 13:39
majid

Az egyik legkeresettebb terrorista volt a szaúd-arábiai születésű Madzsid bin Muhammad al-Madzsid, aki szombaton halt meg bejrúti fogságában. A libanoni Abdallah Azzam Brigádok vezetőjét decemberben fogták el Libanonban, mindeddig titkos helyen őrizték – a BBC forrásai szerint a férfit egy katonai kórházban érte a halál.

Al-Madzsid csoportja felelt Irán bejrúti nagykövetsége elleni robbantási merényletért is. A novemberi akcióban 23 ember vesztette életét. Elfogásának körülményei ismeretlenek, a libanoni titkosszolgálat csupán annyit árult el a libanoni terrorista brigádot 2012 óta vezető al-Madzsiddal kapcsolatban, hogy a dél-libanoni Szidónban lakott, és elfogásakor egy másik szaúdi is a hatóságok kezére került.

A szunnita terrorista Abdallah Azzam Brigádok aktivizálták magukat a szíriai polgárháborúban is. Az Egyesült Államok által tavaly óta terrorista szervezetnek tekintett csoport Bassar el-Aszad elnök ellen harcolt – éppúgy, ahogyan a Nyugat által közvetve támogatott felkelők is, akik szintén ellenségesen viseltetnek az elnök rezsimjét támogató síita iráni vezetéssel szemben. Sőt, a csoport ellenségének tekinti a libanoni Hezbollah terrorista csoportot is, akárcsak Washington.

Ám az al-Kaidához kötődő al-Madzsid Szíriában egy szélsőséges vallási állam megteremtését célozta meg Aszad esetleges elűzése után, ami ellentétben van a felkelők azon csoportjainak érdekeivel, akiket Washington hajlandó támogatni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport