Elszámolták a Rogán-féle romkocsmaadót

2014.01.09. 15:18
Messze elmarad majd a budapesti belváros éjszakai szórakozóhelyeire kirótt „romkocsmaadó” összbevétele a tervezettől. A hozzájárulás kiszámítási módját rögzítő szabályozásba tavaly beépítettek egy maximumkorlátot, és most derült ki, hogy ez az eddig jelentéktelennek tűnő klauzula töredékére csökkenti a vendéglátóhelyek fizetési kötelezettségét.

A Kazinczy utca éjfél után is nyitva tartó vendéglátó egységei a napokban kapták meg a 2014 első negyedévére kirótt felügyeletidíj-számláit. Az utca szórakozóhelyeinek egy részénél a félmillió forintot is meghaladta az önkormányzat által számolt tétel.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője 2013 júniusában állapodott meg a belvárosi szórakozóhelyek képviselőivel, hogy a fiatalokat és a turistákat egyaránt tömegesen vonzó környéken a tulajdonosok anyagilag is hozzájárulnak az utcák biztonságának és tisztaságának fenntartásához. Előtte néhány hétig az éjszakai szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozásáért indult kampány, így gyorsan megszületett a kompromisszumos javaslat, amelyet a kereskedelmi törvény módosításával vezettek be.

A megállapodás szerint a 100-150 érintett belvárosi bár, kocsma és kávézó tulajdonosának a vendéglátóhely befogadó képesség alapján fejenként és naponta 20 forintot kell fizetni az önkormányzatok kasszájába. Azok a helyek, amelyek számára nincs megállapítva a maximális befogadóképesség, 3 négyzetméterenként kell 20 forintot fizetniük.

A szabályozásba beépítettek egy felső határt is: a fizetendő összeg nem lehet magasabb, mint a tulajdonos cég iparűzési adóalapjának 0,5 százaléka. Rogánék előzetesen 500 ezer és 3,5 millió forint közötti összegre becsülték a díj bevezetése után a vendéglátóhelyekre háruló éves pluszköltségeket, és úgy kalkuláltak, hogy legtöbb szórakozóhellyel rendelkező VII. kerületben akár 100 millió forinttal is emelkedhet a Kazinczy utca környékének rendben tartására költhető összeg. A Rogán Antal által vezett V. kerületben lényegesen kevesebb díjbevételre számítanak. Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2014-ben 15 millió forintot terveztek a költségvetésbe ebből a forrásból.

A Kazinczy utca érintett helyei valóban az előzetes számításokhoz hasonló összegű számlákat kaptak, a 0,5 százalékos maximumkorlátot azonban az önkormányzatnál elfelejtették figyelembe venni.

A tulajdonosoktól érkező reklamáció után elismerték a hibát. Ekkor derült ki, hogy a Kazinczy utca szórakozó helyeitől a várt 15-18 millió forint helyett csak az összege töredéke - mintegy huszada - kérhető el felügyeleti díjként.