Juhász: Nem vállalható a Mesterházy–Gyurcsány-lista

2014.01.09. 11:16 Módosítva: 2014.01.09. 14:22
A Milla platform dönti el, hogy mit lépjen Juhász Péter, a Milla társelnöke, miután az MSZP és az Együtt-PM nyitott Gyurcsány Ferenc felé. Juhász felajánlja lemondását a Millában, de lehet, hogy egyéni jelöltként megtartja a belvárosi választókerületet.

Csütörtökön összeül a Milla platform ügyvivői testülete is, hogy megvitassa a Mesterházy–Bajnai-egyezség után előállt helyzetet. A Milla társelnöke, Juhász Péter már néhány órával az MSZP-elnök és az Együtt-PM vezetője által bejelentett megállapodás után jelezte, hogy „döntött”: ha Gyurcsány Ferenc is felkerül a baloldal közös listájára, ő leveteti onnan a nevét.

Juhász Péter vitte be a Milla nevű Facebook-csoportot és civil egyesületet a Bajnai Gordon köré szerveződött mozgalomba, majd a jelöltekről szóló őszi megállapodás szerint ő lett az Együtt-PM belvárosi egyéni jelöltje. Az I. és az V. kerületet lefedő választó kerületben Rogán Antal fideszes frakcióvezetővel, V. kerületi polgármesterrel kellene megmérkőznie.

Juhász alig néhány hete, novemberben egy tévés interjúban határozottan kijelentette, hogy nem állhat elő olyan helyzet, amikor Gyurcsány Ferenccel kell egy listán szerepelnie.

Az Index információi szerint nemcsak Gyurcsány, hanem Mesterházy Attila listavezetői pozíciója is elfogadhatatlan a millás politikus számára.

Úgy tudjuk, hogy Juhász a platform ügyvivőinek felajánlja a Milla társelnöki pozíciójáról való lemondását is. A szerepvállalás kérdése azonban a platform ülésén kialakított állásponttól függ. Az biztos, hogy Juhász nem szerepel majd a közös listán, ha azt Mesterházy vezeti és rajta van Gyurcsány Ferenc is, de hogy a belvárosi egyéni körzetben mi lesz, a Millától függ.

Egy forrásunk az Együttből azt mondta az Indexnek, Juhász Péterrel nem volt olyan beszélgetés a tárgyalások újranyitása előtt, ahol a DK-val kötendő szövetség és a közös lista ügyében vele külön egyeztettek volna. Forrásunk azt is hozzátette, Juhász korábbi álláspontjából és nyilatkozataiból ugyanakkor világosan következett az ő reakciója. Megerősítette azt az értesülésünket is, hogy még egyáltalán nem eldöntött tény, hogy Juhász milyen módon és mértékben száll ki.

Kora délután Juhász Péter közleményt adott ki, melyben indokolta döntését:

Megerősítem: nem állhat elő olyan helyzet, hogy egy olyan listán szerepeljek, amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap. Az Együtt-PM Szövetség tegnap újabb megállapodást kötött az MSZP-vel a választási együttműködésről. Miközben a demokratikus ellenzék pártjainak összefogása szerintem is elkerülhetetlen és támogatnám, azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint, egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét.

Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek ma felajánlottam lemondásomat.