Súlyos hiányosságok az LMP könyvelésében

2014.01.09. 13:52 Módosítva: 2014.01.09. 14:04
Az Állami Számvevőszék jelzéssel fordult a Fővárosi Főügyészséghez, miután a "teljes számviteli fegyelemsértés" miatt nem tudta ellenőrizni az LMP pénzügyeit, jelentette be Elek János, az ÁSZ főtitkára és Brebán Andrea felügyeleti vezető. Az LMP azt közölte: a párt vezetésének 2013-as átalakulása okozta a hiányosságokat, amelyeket azonnal pótolnak. A párt újrakönyveli a 2011-2012-es évet és önrevíziót tart. Az ÁSZ szerint zűrös a Jobbik könyvelése is.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelzéssel fordult a Fővárosi Főügyészséghez, miután a "teljes számviteli fegyelemsértés" miatt nem tudta ellenőrizni az LMP pénzügyeit, jelentette be Elek János, az ÁSZ főtitkára és Brebán Andrea felügyeleti vezető. Az LMP azt közölte: a párt vezetésének 2013-as átalakulása okozta a hiányosságokat, amelyeket pótólnak. A párt újrakönyveli a 2011-2012-es évet és önrevíziót tart. Az ÁSZ szerint zűrös a Jobbik könyvelése is. 

D  NL20100606004
Fotó: MTI

A számvevőszék az MSZP, a Jobbik és az LMP 2011-2012-es gazdálkodását ellenőrizte. Az LMP 2011-2012-ben összesen 498,4 millió forintos állami támogatósból működött, de beszámolóját mindkét ellenőrzött évben a törvényben előírt határidőn túl tette közzé. A párt emellett nem adta át könyvvezetésének elektronikus nyilvántartását, a 2011-es főkönyvi kivonatát, a mérleget alátámasztó leltárakat és az analitikus nyilvántartásokat sem.

A hiányzó bizonylatok és pártszabályzatok miatt nem is tudták elvégezni az ellenőrzést, ezért a számvevőszék jelzése alapján itt a Fővárosi Főügyészség folytatja a vizsgálatot. Elek János elmoindta: az ÁSZ csak szűkített hatáskörű ellenőrzéseket folytathat a pártoknál. Kizárólag az állami források felhasználásának szabályosságát vizsgálhatják, célszerűségi és eredményességi szempontokat nem értékelhetnek. A számvevőszéknek nyomozati hatásköre sincs, így kizárólag az átadott dokumentumokból vonhatják le következtetéseiket.

Az LMP újrakönyveli 2011-et és 2012-t

Az ÁSZ az LMP-nél meghiúsult ellenőrzés miatt azt kéri az ellenzéki párttól, hogy szerezze be a hiányzó dokumentumokat és teljesítse könyvelési kötelezettségét. A számvevőszék emellett azt is javasolja, hogy az LMP vizsgálja ki a felelősségre vonás lehetőségét és készítse el a párt számviteli szabályzatait, majd azokat hagyja jóvá az országos választmánnyal. Brebán Andrea közölte, az LMP a két évvel korábbi ellenőrzés után kért intézkedéseket sem hajtotta végre.

Az LMP azt közölte: a feltárt hiányosságok jelentős részben a párt vezetésében bekövetkezett 2013-as változásokkal, illetve azok párton belüli politikai előzményeivel kapcsolatosak. Mindez nem változtat azon a tényen, hogy a párt kötelességének tartja az ÁSZ munkatársaival való együttműködést, elkötelezett a tiszta pártfinanszírozás és átlátható gazdálkodás mellett, és ennek érdekében megteszi a szükséges lépéseket. A közlemény szerint az LMP

  • pótolta és hatályba léptette a szükséges pénzügyi szabályokat
  • február 28-ig könyvvizsgáló cég bevonásával újrakönyveli a 2011-es és a 2012-es éveket
  • önrevíziót tart, és az ebből keletkező esetleges adóhátralékot rendezi.

Utalványozási és foglalkoztatási problémák a Jobbikban

A számvevők leginkább az MSZP gazdálkodását találták rendben. A párt 1,5 milliárd forintból gazdálkodott 2011-20212-ben. A beszámolók megbízható és valós képet mutatnak a párt gazdálkodásáról, szemben a Jobbikéval, ahol a számviteli bizonylatok, nyilvántartások nem támasztották alá a beszámolót.

A számvevőszék a Jobbik esetében a bizonylati fegyelem megsértéseként értékelte a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartásának elégtelenségét, valamint a nem megfelelő utalványozást. Brebán Andrea szerint a párt tavaly megsértette a foglalkoztatási szabályokat, mert nem jelentette be a megbízási szerződéssel foglalkoztatottakat, és az adó- és járulékfizetési kötelezettségét is hiányosan teljesítette, ám ezeket utólag korrigálták. A Jobbik sem hajtotta végre teljesen az ÁSZ 2009-2010-es ellenőrzése után kért intézkedéseket, például továbra sem tartották be a szükséges a bizonylati elvet és fegyelmet. A Jobbik az utoljára ellenőrzött két évben 1,3 milliárd forint bevételből gazdálkodott.

A pártalapítványokra odafigyeltek

Mindhárom párt alapítványa megbízható és valós beszámolót nyújtott be működéséről. Az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa a Kapcsolat.hu Kft. vesztesége miatt 119 millió forint vagyonvesztést szenvedett. Nem volt igazolható, hogy az alapítvány alapító okirat szerinti céljaira költötték a társaságnak költségvetési forrásból biztosított pénzeket. A Jobbik Gyarapodó Magyarországért Alapítványánál a támogatási tevékenységhez kapcsolódó hiányosságokat állapítottak meg, míg az LMP Ökopolisz Alapítványánál nem írta alá a szükséges dokumentumokat a pénztárellenőr, vagy a könyvelő.

Az ÁSZ kétévente köteles ellenőrizni a pártok gazdálkodását, amit egy ellenőrzési tervhez igazodva hajtanak végre. A kormánypártok működését egy évvel korábban végezte a számvevőszék. Az ÁSZ főtitkára általános tapasztalatként hangsúlyozta, a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is számos ellentmondáshoz vezet, hogy a párttörvényben szereplő beszámolási szabályok nincsenek összhangban a számviteli törvényekkel.