Nomád ország vagyunk a milliárdos szerint

2014.01.10. 15:30

Lezárult a valaha volt legnagyobb, magyar tulajdonosok közötti cégfelvásárlási csata. A KITE Zrt.-ért folyó küzdelemben egy mezőgazdasági rendszerintegrátor cég egyik igazgatója győzte le a második leggazdagabb magyart, Bige Lászlót. A műtrágya- és vegyi termékeket gyártó milliárdos nem bánja, hogy vesztett, már nem fizetne ennyi pénzt a KITE-ért, és további nagyberuházásokba fog. A milliárdos most interjút adott a Napi.hu-nak. 

Bige László bár lezártnak tekinti az ügyet, szerinte

tudomásul kell venni azt, hogy ez egy nomád ország, ahol büntetlenül és következmények nélkül lehet szerződést szegni. El tud képzelni egy fejlett országot, ahol egy cégvezető számláján egyik napról a másikra milliárdok jelennek meg, s az adóhivatal nem vizsgálja a pénz eredetét? Én nehezen...

Korábban az ebben az ügyben is érintett OTP Bank Nyrt. ellen kártérítési pert indított, de végül elállt tőle. Bige most már nem akar újabb pereket indítani, a régieket pedig megszünteti.

Egyes vélekedések szerint a Guba Sándor–Bige László-párharc állítólag nem más, mint a Bige–Csányi Sándor-vetélkedés újabb fejezete, mások szerint pedig Bige mögött a kormány állt, amely így akarta „államosítani” az egyik legjelentősebb mezőgazdasági integrátor céget.

Mi az a KITE?

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb vállalkozása a KITE Zrt. A cég tavaly 205 milliárdos árbevételt ért el, amely 3,7 milliárdos profitot hozott. Bige László a KITE menedzserei és dolgozói birtokában levő 52 százalékos tulajdonrészért a névérték 18-szorosát – megközelítőleg 14 milliárd forintot a termelők tulajdonában levő 29 százalékos pakettért pedig tízszeres névértéket, azaz 4 milliárd forintot kínált. Az erről szóló szerződést a nyár végén írták alá. Ezt követően Guba Sándor, a KITE egyik igazgatója   élve elővásárlási jogával a névérték 20-szorosát ajánlotta fel a tulajdonosoknak, így összesen 30 milliárd körüli összeget fizetett nekik.