Akár már hétfőn megegyezhet
Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány

2014.01.11. 18:42 Módosítva: 2014.01.11. 18:49
Gyurcsánynak jó Mesterházy, de Bajnainak nem jó Gyurcsány. Ha ezt megoldják, megegyeznek. A három párt delegációja szombaton is tárgyalt, és vasárnap is fog.
Hétfőn akár kész is lehet a szövetség.

Minden helyzetre van alternatíva, nincs olyan lényegi probléma, amire ne lenne megoldási javaslat. Gyurcsány is korrekt volt, nem feszítették túl a húrt, nem követelőztek. Egy kérdésben merev az álláspontjuk.

– jellemezte a szombati ellenzéki tárgyalásokat az Indexnek a megbeszélésekre rálátó egyik forrásunk. Az az egyetlen kérdés pedig, amiben a három tárgyaló fél közül kettő nem ért egyet, Gyurcsány Ferenc szerepeltetése a közös ellenzéki listán.

A tárgyalódelegációk így néztek ki:

  • MSZP: Mesterházy Attila, Molnár Zsolt, Tóbiás József
  • Együtt-PM: Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Karácsony Gergely
  • DK: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Niedermüller Péter

Az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezetőinek szombati egyeztetését egy másik forrásunk is érdeminek és konstruktívnak.nevezte. Döntés ugyanakkor nem született még sem az egyéni választókerületek újraosztásáról, sem Gyurcsány Ferenc listás szerepeltetéséről, de szerinte is gyorsan tudtak előrehaladni az összes részletkérdésben.

Gyurcsány a legnagyobb kérdés

Forrásunk ismét megerősítette azt, amit tegnap írtunk, tehát hogy az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért továbbra sincs kibékülve azzal, hogy a DK elnöke is listás, sőt előkelő listás helyet kapjon. Velük ellentétben a szocialisták viszont már „elengedték" ezt a kérdést és a gyors megállapodásban érdekeltek, ráadásul Gyurcsányék sem emeltek kifogást az ellen, hogy Mesterházy Attila legyen a listavezető.

A DK tárgyalódelegációja következetesen ragaszkodik Gyurcsányhoz, de annak ellenére is hajlandóak voltak az összes többi kérdésben tárgyalni, hogy Bajnaiék legalább ennyire erősen ellenzik a volt miniszterelnök listára kerülését. 

A dilemma feloldására tett javaslatok között szerepel az is, hogy a lista első öt helyén ne Gyurcsány, hanem egy másik DK-s politikus (Molnár Csaba) szerepeljen, ugyanis a szavazólapokon csak az első öt nevet látják a választópolgárok.

Az egyéni választókerületek újraosztása is téma volt. A korábbi egyezséghez képest érdemi nyerési eséllyel rendelkező választókerületeket is átengedhetnek a DK-nak. Az MSZP-ben már korábban jelezték az érintett egyéni jelöltjeiknek, hogy az ő körzeteik is „benne vannak a kalapban″.

Ez volt az előző ajánlat

A tavaly szeptemberi MSZP-DK tárgyaláson a szocialisták a közvélemény-kutatások alapján akkor még jóval alacsonyabb támogatottságú DK-nak négy körzetet ajálottak volna fel – Baranya 03.evk (Mohács), Somogy 03. evk (Marcali), Zala 02. evk (Keszthely), Budapest 03. evk (XII. kerület) – valamint két listás helyet az első harmincban, ebből egyet az első tízben. Ezt az ajánlatot akkor az Együtt-PM-mel is egyeztették, ahogy azt is, hogy Gyurcsány Ferenc nem kaphatott volna listás helyet. Gyurcsányék ezeket a feltételeket szeptemberben visszautasították.

Már hétfőn lehetne megegyezés

Arról, hogy a három párton, pártszövetségen túl is kiterjesszék-e az összefogást mondjuk Fodor Gábor és Schmuck Andor pártjaira, egyelőre nem volt szó. Forrásunk szerint ezt a témát nem akarják addig kinyitni, amíg a többiben nem születik megállapodást.

A tárgyalások vasárnap is folytatódnak, a következő 24 órában pedig mindegyik párt vezető testülete ülésezik, hogy mielőbb jóvá tudják hagyni a formálódó egyezséget. Az új, immár teljes ellenzéki összefogás így akár már hétfőn létrejöhet.

Ez leginkább attól függ, sikerül-e megoldani a Gyurcsány-dilemmát, ami egyik forrásunk szerint Bajnai Gordonékon áll.