Oroszok bővíthetik Paksot

2014.01.11. 11:01 Módosítva: 2014.01.11. 11:08

A közeljövőben Moszkvába utazik Orbán Viktor, hogy aláírjon egy államközi szerződést az atomenergetikai együttműködés meghosszabbításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről, írja a Népszabadság.

Lázár János szerint a kabinet “előrehaladott tárgyalásokat folytat” a 2037-ig szóló kapacitásfenntartásról, hogy biztosítsák az olcsóbb áramot és a rezsicsökkentést. A következő lépés egy orosz-magyar államközi szerződés megkötése lenne, amit az Országgyűlésnek kell jóváhagynia.

Megdupláznák a kapacitást 

A tervek nem csak a kapacitás fenntartásáról, hanem az új blokkok építéséről, a kapacitás megduplázásáról is szólnak. Az elemzők szkeptikusak: szerintük a beruházás inkább emelné a rezsit, mint a csökkentené, hisz a Paks II kilowattóránként 30 forintért tudná megtermelni azt az áramot, ami sokkal drágább a mai piaci áraknál. Viszont így az állam újra a saját kezébe vehetné a hazai áramellátás túlnyomó részét. A tervek szerint az új blokkok 4-5 év múlva termelnének, de a szakértők ebben is kételkednek. Ráadásul Magyarországnak kevéssé van három-négyezer milliárd forintja a beruházásra, és egy ekkora hitel jó eséllyel felborítaná az ország pénzügyi egyensúlyát.

Korábban Orbán Viktor tenderkiírásról, nemzetközi pályázatról beszélt, a bővítés előkészítésére pedig háromtagú kormánybizottságot állított fel. Később a pályázatból nem lett semmi, és a bizottság munkájáról sem hallani.

A lehetséges építők az oroszok mellett a francia Areva, az Atmea (az Areva és a japán Mitsubishi közös vállalata), a dél-koreai Kepco és a japán kézben lévő amerikai Westinghouse, de egyelőre csak az orosz Roszatom kínált finanszírozást. De a beruházáshoz a kormánynak először még az unióval és a magyar atomellenes csoportokkal is meg kéne egyeznie.