Jumurdzsák megszívta: fejlesztik az egri várat

2014.01.13. 16:15

Az egri várban mintegy kétmilliárd forintos, több elemből álló fejlesztés kezdődött. A város 2008 óta dolgozik azon, hogy célba érhessen a program, ehhez szükség volt a kormány tavalyi döntésére is, amellyel 1,7 milliárd forint forrást biztosított, mondta a helyszínen Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Horváth Viktória kiemelte: a turisztikai mutatók szerint tavaly a budapesti régió után az észak-magyarországi növekedett a legjobban. A vendégforgalom 7, a bevétel 12 százalékkal volt magasabb tavaly az előző évhez képest. A belföldi vendégéjszakák számának növekedése Egerben volt a legmagasabb: 28 százalékos. 

A várbéli rekonstrukciós munkákról, illetve a következő időszak fejlesztési elképzeléseiről szólva Csillag Tamás projektmenedzser elmondta: a beruházás első ütemében, az idén október végéig megújul a látogatók elől jelenleg elzárt Török-kert és Szép-bástya, továbbá a fegyvertár, kiépül a várfalsétány, és megvalósul a teljes közmű-rekonstrukció. A második ütemben főleg új attrakciós elemek - közöttük  tanösvény, új, tematikus kiállítások, audiovizuális fejlesztések - valósulnak meg.

A stratégiai elképzelésekben szerepel a vár török kori térszerkezetének visszaállítása, a romok konzerválása helyett épületrekonstrukciók, valamint a rendezvény- és kiállítóterek bővítése. Ezek a vár arculatának jelentős átalakítását eredményeznék. Ezek a fejlesztések a becslések szerint 6-8 milliárd forintból valósulhatnak meg, kedvező forgatókönyv esetén 2016-tól.