Átrendeződések a nagy összeborulás után

2014.01.14. 13:16

Az ellenzéki megegyezés alapján a 106 egyéni körzetből 71-et tartott meg az MSZP, és 4 körzetet dobott be a közösbe. Mesterházy Attiláék nem adtak fel egyetlen budapesti körzetet sem, vidéken viszont átadták a DK-nak többek között Kalocsát és Berettyóújfalut.

Az együttműködés kialakítása érdekében, ahogy ez várható volt, a legtöbbet az Együtt-PM-nek kellett áldoznia. A korábbi 31 helyett végül 22 egyéni körzetet tarthatott meg magának Bajnai Gordon pártja. Az újraosztásnál a DK mellett az MSZP is visszakapott egy helyet tőlük.

Elkerült az Együtt-PM-től az eddig Juhász Péternek fenntartott V. kerület, ahol a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs veszi át a közös jelöltséget. A Gyurcsány Ferenc vezette párthoz került még a VI-VII. kerület, ahol eddig Kocsis-Cake Olivio volt a jelölt. DK-s körzetté vált a XII. kerület is. A két új budapesti DK-s körzetbe delegált jelölt neve egyelőre nem ismert.

A DK összesen 13 egyéni körzetben indíthat saját embert. Ebben a körbe számít bele Kuncze Gábor is, aki Szigetszentmiklóson indul majd Gyurcsányék jelöltjeként.

Az MSZP nem változtatott az országos listára feltett saját listás jelöltjeinek eddigi sorrendjén. A közös országos listán az első öt helyet kapták meg az együttműködésben részt vevő szervezetek vezetői. Ezen kívül az Együtt-PM az első 40 helyből kettőt, a DK pedig hármat kapott.