Önálló DK- és Együtt-frakció akkor lehet, ha pár egyéni kerületben is győznek

2014.01.14. 21:42

Az Együtt-PM és a DK csak akkor alakíthat önálló frakciót, ha néhány egyéni kerületben is győzni tud – álíltja friss elemzésében a Political Capital.

Az elemzés szerint az új választási rendszerben felvállalhatatlan kockázatot jelentett volna, hogy a DK és az Együtt-PM is a bejutási küszöb környékén egyensúlyozott: „bármelyikük is rekedt volna kívül, az a baloldali ellenzéki győzelem utolsó esélyét is elvette volna″ – írják. A közös lista ezt a kockázatot szünteti meg, de maga is kockázati tényező egyben:

A kormánnyal elégedetlen, elkötelezetlen, a Jobbikot elutasító választók viszont a korábbinál nagyobb gondban vannak: vagy behúzzák az ikszet az egész baloldali csomag mellé, vagy nem szavaznak – esetleg az LMP-t vagy valamelyik kis pártot választják. A választást végső soron ők döntik el.

Együtt-PM, DK, Liberálisok: kevés a biztos befutó

Az elemzés 4,8 millió fő, azaz hatvan százalék részvételével, 300 ezer, mind Fideszre szavazó határon túli szavazóval és 15 százalékos Jobbik-eredménnyel számol, ezek rögzített adatok. Az Együtt-PM-ben az eredmény szerint Bajnai Gordon és Szabó Tímea mellett a tizenhatodik helyre kerülő jelölt biztos befutó, a a 36. helyezett izgulhat, a 48-49. pedig csak a szövetség egyéni győzelmeiben bízhat.

A DK helyzete hasonló: Gyurcsány Ferenc mellett a 19. és a 26. helyezett várhatóan bejut, a 39. és 45. jelölt sorsa kérdéses. A Liberálisoknál csak a 4. helyezett Fodor Gábor biztos befutó, az 56. és 58. jelölteken csak egy nagyarányú ellenzéki győzelem segíthet.

Az elemzés szerint a PM nem törekszik különösebben önálló frakció alakítására, mert ehhez öt képviselőjének mandátumot kéne szereznie. Az Együttel közösen akkor van erre esélyük, ha a listás helyek mellett pár egyéni győzelmet is begyűjtenek. A DK-nak is erre van szüksége ahhoz, hogy önálló frakciót alakítson.

„Az együttműködési keret tehát új, a kihívás a régi: a hosszú ideje csak magával foglalkozó ellenzék képes-e alig három hónap alatt mintegy millió új választóval elhitetni, hogy az ő kezükben Magyarország jobban teljesítene″ – vonja le a konklúziót az elemzés.