Az elátkozott VII. kerületben nők fognak csatázni?

2014.01.16. 12:43

Az Index információi szerint Vadai Ágnes a legújabb esélyes, hogy megkapja a VI-VII. kerületi választókörzetet.

Teréz- és Erzsébetváros a kedden bejelentett baloldali közös listás egyezség alapján szállt a Demokratikus Koalícióra. A választókörzet előtte az Együtt-PM-é volt az MSZP-vel létrejött korábbi megállapodás alapján. Bajnai Gordonék itt indították volna el a 2014-es országgyűlési választás mezőnyének egyetlen színes bőrű tagját, Kocsis-Cake Oliviót. Kocsis-Cake a 2010-es önkormányzati választáson terézvárosi polgármesterjelölt volt: az LMP színeiben akkor 11 százalékot ért el, amivel harmadik lett a fideszes Hassay Zsófia, illetve az MSZP-s Verók István mögött.

Az MSZP és az Együtt-PM tavaly nyári megegyezése előtt még úgy tűnt, hogy két pesti kerületet összefogó körzetben a szocialisták oktatáspolitikusa, Kunhalmi Ágnes lesz a jelölt. De már a 31 éves, MSZP-s országos elnökségi tag sem vita nélkül kapott bizalmat: akkoriban a pártvezetés is megerősítette, hogy Hunvald György, Erzsébetváros expolgármester is bejelentkezett a választókerületre. Hunvaldot ugyan az ellene hozott bírósági ítélet eltiltotta a közügyek gyakorlásától, de nem adta fel a reményt, hogy valamilyen poszton visszakerüljön a helyi politikába.

Az országgyűlési képviselőjelölt jelölésének jogát megszerző Demokratikus Koalíció egyelőre nem hozott hivatalos döntést az egyéni választókerületben induló személyekről. A Gyurcsány Ferenc vezette elnökség szombaton véglegesíti a listát.

A DK VI-VII. kerületi jelöltje az MSZP-vel és az Együtt-PM-mel kötött megállapodás előtt Szabó Zoltán, egykori VII. kerületi polgármester volt. Úgy tudjuk, hogy őt a héten már értesítették arról, hogy személycsere várható, és nem ő lesz a közös jelölt.

Vadai neve a helyek újraosztása kapcsán az elmúlt napokban többször és több kerületben is felmerült. Ha végül a VI-VII. kerületet kapja, a Fidesz női jelöltje, Rónaszékiné Keresztes Mónika lesz az ellenfele.